Press "Enter" to skip to content

Neočekivano topli početak 2023. godine

Nova 2023. godina započela je rijetko doživljenim proljetnim temperaturama koje se kreću iznad 10 stupnjeva Celzijevih diljem Lijepe Naše.

Foto: Patrick Seeger/DPA

Natprosječno visoke temperature u prvom tjednu nove kalendarske godine obradovale su mnoge hrvatske građane. Tako je 2023. godina dočekana rekordnim temperaturama u većem dijelu Hrvatske, a lijepo i sunčano vrijeme nastavilo se u ostatku tjedna.

Prve ovogodišnje analize DHMZ-a (Državnog hidrometeorološkog zavoda) pokazuju da vodstvo u visokim temperaturama drže gradovi Knin, Sinj i Metković, gdje se temperature kreću oko visokih 20 Celzijevih stupnjeva.

Godina je započela proljetnim ugođajem i u drugim europskim zemljama poput Španjolske i Švicarske, no on ne raduje svakoga. Negativan utjecaj temperatura proživljava skijaška sezona, te je odgođena ovogodišnja Snježna kraljica.

“Preko noći je stigao topli vjetar i uništio snijeg, nismo mogli garantirati sigurnost skijašicama. Uvijek je teško otkazati utrku, ali moramo biti iskreni i otvoreni.”

Peter Gordel, direktor FIS-a za skijašice

Ostali zabrinuti natprosječnim temperaturama u ovom dijelu godine su i hrvatski poljoprivrednici koji strahuju za ovogodišnji urod.

Comments are closed.