Press "Enter" to skip to content

Nestašica hrane u kineskom Xi’anu zbog lockdowna

Kineski Xi’an, grad od 13 milijuna ljudi u pokrajini Shaanxi je skoro dva tjedna pod potpunom izolacijom. Stanovnicima je od 23. prosinca zabranjeno izlaziti iz kuća, pa tako i u nabavku namirnica, prenosi BBC News. U očaju su neki stanovnici počeli razmjenjivati svoje vrijedne predmete za hranu.

Naime, Kina se u borbi protiv pandemije koronavirusa odlučila za “nulti-covid” pristup, potpuno ograničavajući slobodu kretanja građana. Večernji list prenosi da se vladine dužnosnike koji ne uspijevaju u sprječavanju širenja virusa često kažnjava ili smjenjuje, pa je tako i u Xi’anu dvoje dužnosnika Komunističke partije otpušteno zbog “nedovoljne strogosti u sprječavanju i kontroli izbijanja”. Vlada se obvezala stanovnicima u lockdownu donositi hranu potrebnu za preživljavanje.

No usprkos tomu, kineska vlada ne uspijeva ispuniti svoja obećanja s obzirom da je na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavljen video čovjeka koji zamjenjuje igraću konzolu Nintendo Switch za paket tjestenine i dva peciva.