Press "Enter" to skip to content

Neugodan miris sporog hrvatskog sustava

Stanari zagrebačkog naselja Špansko već pola godine muku muče s nepodnošljivim mirisom koji proizlazi iz stana pokojnog stanara.  Večer prije Uskrsa ove godine, dojavom pokojnikovog poznanika, policija je provalila u stan I.H. (54) i našla ga u beživotnom stanju. Očevidom je utvrđeno da je I.H. preminuo od ciroze jetre te da je mrtav u stanu ležao čak tjedan dana prije policijske intervencije. 

 

Naselje Špansko, izvor: Nives Kojic

Narednih mjesec dana susjedi su morali stalno imati otvorena ulazna vrata zgrade kako se neugodan miris iz pokojnikovog stana ne bi zadržao u hodniku zgrade: “Muka mi je bila izlaziti iz vlastitog doma jer sam znala da ću morati izaći u taj hodnik čiji miris me tjerao na povraćanje. Još je policija umjesto da otvori prozor ostavila par dana širom otvorena vrata stana. Susjed koji živi stan preko puta pokojnika, stavio je najlon na vrata da nekako smanji miris. Na kraju nisu ni zapečatili stan kako treba, brava je bila pošteno razvaljena pa su vrata svejedno bila otvorena. Morali smo zaglaviti ovaj odvijač u bravu da nekako drži vrata zatvorena. Užas!“ rekla nam je stanarka.

Predstavnik stanara požalio se na sporu i tromu birokraciju. Pokojni sustanar živio je sam te iza njega nema nasljednika da preuzme čišćenje i brigu o stanu. Stan je trenutno još u „limbu“ gdje se pokušava naći pokojnikova daljnja rodbina prije nego postane vlasništvo grada. Pokojnik je živio neuredan život i iza sebe ostavio hrpu smeća, a to sve ostavilo je neugodne posljedice po stanare stanovnika zgrade u Španskom. „Zvali smo na sve strane, policija nam je rekla da se obratimo epidemiološkoj službi koja nas je samo otkačila da to nije u njihovoj nadležnosti. Na kraju sam ja morao preskakati preko balkona kako bih otvorio balkonska vrata i preusmjerio da nam smrad više ne ide direkt u hodnik zgrade. Ovakvo stanje traje već 6 mjeseci i nema nikakvog znaka pomaka na bolje. Ne želim ni razmišljati kakvi kukci i potencijalne bolesti se nakupljaju u tom stanu.“ poručio je.

 

Comments are closed.