Press "Enter" to skip to content

Noć muzeja 2022: Što se nudi?

Ovogodišnja noć muzeja 17. je po redu i održat će se u petak, 28. siječnja. Tema je „Muzeji- između stvarnog i digitalnog“, a program će trajati samo do 24 sata s obzirom na propisane mjere. Hrvatski muzeji pripremili su raznovrstan program tako da će uživo biti dostupan onaj dio koji je moguće tako izvesti poštujući epidemiološke mjere. Sve drugo moći će se pratiti ponovno online putem dostupnih digitalnih kanala.

Instagram: nocmuzeja.hr

MEŠTROVIĆEV PAVILJON

Meštrovićev paviljon već je poznat po monumentalnim izložbama. Prošle je godine predstavio izložbu Ede Murtića, a ove godine na ovoj lokaciji Noć muzeja nudi likovnu izložbu Slavka Kopača, hrvatsko- francuskog umjetnika koji je ostavio ogroman na trag na domaćoj i svjetskoj likovnoj sceni. Svoja najvažnija djela stvarao je u Parizu, a surađivao je i sa nekoliko kultnih imena. U Noći muzeja ovdje posjetitelji mogu uz stručno vodstvo prošetati besplatno svakih pola sata.

Wikipedia

MUZEJ MIMARA

Muzej Mimara je zatvoren zbog posljedica potresa, ali će otvoriti svoja „digitalna vrata“. Na stranici muzeja posjetitelje očekuje virtualna šetnja muzejom, blog sa pričama iz muzeja, katalog o djelima iz fundusa te 12 različitih virtualnih izložbi. Jedna od njih je i izložba “Muzej Mimara: 30 godina djelovanja- 30 godina s vama”, posvećena 30. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara i hommage je donatoru Anti Topiću Mimari i svim ostvarenjima kojima su ispunjena tri desetljeća djelovanja muzeja.

MUZEJ ČOKOLADE

U Muzeju čokolade sutra će posjetitelji dobiti priliku uživati od 10 ujutro do 21:30 navečer, a ulaznice će biti dostupne po promotivnoj cijeni od 40 kuna. Također, od 18:30 u prostoru muzeja kreće radionica izrade pralina, a vodit će ju čokolatijerka Mirela Samirić. Posjetitelji koji su spriječeni doći, moći će ju pratiti i internetskoj stranici Noći muzeja. Uz to, Muzej čokolade nudi još dva sadržaja: predavanje kustosa Marka Španjola “Povijest industrijske proizvodnje čokolade u Hrvatskoj” i panel “Što je bean-to-bar čokolada i zašto je proizvodnja takve čokolade danas važna?” koje vode Stiv Kahlina i Sanja Vladović.

Novilist

MUZEJSKO-MEMORIJALNI CENTAR DRAŽEN PETROVIĆ

U Noći muzeja sudjeluje i muzejsko-memorijalni centar posvećen proslavljenom košarkašu Draženu Petroviću. Na dan Noći muzeja bit će otvoren od 10 do 17 sati, a stručno vodstvo bit će besplatno. Uz stalni postav koji je dostupan u prostoru, posjetitelji će sutra moći pogledati i izložbu Svijet brojki košarkaškog Mozarta, kao i dodatne video isječke.

MUZEJ GRADA ZAGREBA

Muzej grada Zagreba pripremio je online programe. Sav sadržaj predstavljen je na zasebnoj web-stranici, u virtualnom prostoru muzeja. Tu se može pronaći i virtualna izložba “Kvartovske priče – pogled iznutra”, audiozapisi sjećanja na zagrebačku svakodnevicu druge polovine 20. stoljeća, ali i ranije.

Facebook: Muzej grada Zagreba

ARHEOLOŠKI MUZEJ- GALERIJA AMZ

Galerija AMZ donosi gostujuću izložbu Ivan Meštrović- Portreti suvremenica i suvremenika. Bit će izloženo petnaest skulptura iz zbirke Muzeja Ivana Meštrovića, Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba i Galerije umjetnina iz Splita. Izložba se može posjetiti od 12 popodne do ponoći.

Comments are closed.