Press "Enter" to skip to content

Nova pravila u Njemačkoj za gotovinsko plaćanje

U Njemačkoj od 1. siječnja 2023. godine na snagu stupa Novi Zakon o provedbi sankcija II(SDG). To je zakon kojeg je izglasala njemačka Vlada krajem svibnja 2022. godine i utjecat će na gotovinska plaćanja u nekim područjima.

Zakon o provedbi sankcija II prvenstveno je osmišljen za bolju borbu protiv financijskog kriminala u Njemačkoj. To podrazumijeva pranje novca i poboljšanu provedbu kaznenih mjera. Pranje novca je krijumčarenje nezakonito stečenih sredstava u zakoniti financijski i gospodarski tok. To je kazneno djelo za kojeg se može dobiti kaznu zatvora do pet godina.

Posao pranja novca je iznimno velik, pogotovo u sektoru nekretnina. Ovim zakonom se tome želi stati na kraj. Također, se raspravlja o ograničenju gotovine za druge tvrtke. Savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, u studenom 2022. godine, pozvala je na nova pravila za veće prijenose novčane transakcije. Tražila je gornju granicu od 10.000 eura za gotovinske uplate. “Kupnja skupocjenih stvari u gotovini od 30.000 eura uskoro bi trebala biti prošlost”, rekla je ministrica Faeser.

Stanovnici Njemačke koji imaju veću količinu gotovine u svom novčaniku trebaju biti oprezniji. Zakonom je propisano da se veći iznosi u novčanicama, poput nekretnina, zemljišta, kuća, stanova, više ne mogu plaćati gotovinom. Prema SDG II, zabrana se također odnosi na kriptovalute i robu.

Comments are closed.