Press "Enter" to skip to content

Nova smjena u Vladi? Ministar Paladina podnio ostavku?

Ivan Paladina

Prošle su pune dvije godine od razornog potresa u Petrinji, a obnova porušenih kuća kako kaže i sam premijer Plenković napreduje “nestvarno sporo”. Zbog obnove koja, de facto nije ni počela, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Paladina odlazi iz Vlade. Izvori iz Vlade tvrde kako premijer Andrej Plenković još nije odlučio tko će doći na mjesto novog ministra.

Podsjetimo, dana 29. prosinca 2020. godine okolicu Petrinje pogodio je razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru. Od posljedica potresa stradalo je sedmero ljudi te je došlo do značajne materijalne štete u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.

Potres u Petrinji, izvor: MUP

Ministar Paladina, koji je na čelo resora došao prije svega devet mjeseci, uvidio je kako dosadašnji sustav od početka ne funkcionira. Smatra da nadležna tijela nisu u dobroj koordinaciji te da su svi procesi, od procjene štete, potrebne dokumentacije i u konačnici izvođenja radova, visoko birokratizirani.

O tome je više puta razgovarao s premijerom Plenkovićem, a ključni trenutak bio je non paper u kojemu je ministar Paladina  sažeo ključne probleme u procesu obnove te naznačio moguća rješenja. Između ostalog, naveo je kako bi umjesto tri državna tijela – Ministarstva, Središnjeg državnog ureda i Fonda za obnovu, sve procese trebalo staviti pod jednu kapu, a najlogičnije bi bilo da to bude Ministarstvo obnove.

Do danas je Vlada za područje Banovine donijela više od 300 odluka za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća i gotovo 900 odluka za konstrukcijsku obnovu. Unutar svojih nadležnosti obradili su više od 40 posto svih zahtjeva za obnovom.

“Kako vam je i premijer objasnio, konstrukcijsku obnovu moramo ubrzati, ja to govorim mjesecima. Ta njegova izjava je potpuno krivo protumačena, kreativno, i ne odnosi se na mene. Otvaranje dvadesetak gradilišta mjesečno nije ni približno dovoljno, bit ćemo zadovoljni kada ćemo mjesečno imati stotinjak otvorenih gradilišta. Naše nadležnosti su potpuno jasne, mi u tom procesu donosimo jedan dio regulative i odluke o tome imaju li korisnici pravo na obnovu ili nemaju. Nakon toga provedbena tijela provode obnovu. Ovakvom dinamikom ćemo obraditi sve zahtjeve za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, novčanu pomoć za konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnovu u manje od idućih šest mjeseci, a sve zahtjeve koje trenutno imamo ćemo obraditi u manje od godinu dana”

Ministar Ivan Paladina

Comments are closed.