Press "Enter" to skip to content

Godina čitanja – 2021. i nove uzbudljive knjige koje nas očekuju

Izvor: AZOO

Vlada Republike Hrvatske podržala je prijedlog da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. Prijedlog je dalo Ministarstvo kulture i medija, a cilj je educirati javnost o važnosti čitanja. U sklopu toga, u 2021. godini planiraju se različita stručna usavršavanja. Provodit će ih Agencija za odgoj i obrazovanje koja je ujedno i jedna od nositelja provedbe Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja. Kultura čitanja promovirat će se kroz niz različitih aktivnosti kojima je glavni cilj približiti čitanje svima, od onih najmlađih pa sve do najstarijih. Sve aktivnosti provodit će se pod sloganom “Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“. Akcijski plan koji će se realizirati ove godine, usvojen je još 2017. 

Ovaj projekt vrlo je važan za književnost i kulturu općenito, posebice nakon prošle 2020. godine koja je bila vrlo izazovna za sve književnike i izdavače. Također, čitanjem se povećava emocionalna inteligencija, kvaliteta komunikacije, samopouzdanje, tolerancija i sve ostale sposobnosti i vrijednosti koje su vrlo važne za razvoj društva.

Izvor: thejakartapost.com

U povodu Godine čitanja, u nastavku možete pronaći neke nove uzbudljive knjige koje se očekuju u 2021. godini:

First Person Singular: Stories, knjiga koju je napisao Haruki Murakami, sastoji se od osam priča koje su ispričane u prvom licu. Priče imaju različite teme, od sjećanja iz djetinjstva do glazbe i sporta. 

Klara and the Sun je roman koji prati život Klare. Ona je proizvod umjetne inteligencije te ima nevjerojatnu sposobnost opažanja. Autor romana, Kazuro Ishiguro, 2017. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. 

We Run the Tides, djelo je autorice Vendele Vide, a priča govori o dvije djevojke koje svjedoče strašnom događaju nakon čega jedna od njih nestaje. Radnja se odvija u San Franciscu. 

The Old Country Music, djelo je autora Kevina Barrya. Knjiga se sastoji od priča koje predstavljaju neke od najboljih fikcija današnjice. 

Kolekcija eseja autorice Joan Didion pod nazivom Let Me Tell You What I Mean, sastoji se od 12 eseja različitih tema. Eseji su pisani u razdoblju od 1968. do 2000. godine.

Comments are closed.