Press "Enter" to skip to content

Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata

FOTO: AFP-JIJI

Sjeverna Koreja ispalila je više od 200 topničkih granata prema južnokorejskoj granici.

Sa svoje zapadne obale, Sjeverna Koreja je gađala prema otocima Yeonpyeong i Baengnyeong, piše Telegram. Na Yeonpyeongu se nalazi vojna baza, dok Baengnyeong služi kao baza za obavještajne aktivnosti Južne Koreje. Otoci se nalaze u blizini sporne granice između Sjeverne i Južne Koreje.

Kao preventivnu mjeru, vlasti su tražile evakuaciju stanovnika. Taj dan je južnokorejska vojska imala zakazanu pomorsku paljbu nakon 15 sati. Vlasti umiruju kako sjevernokorejski napadi nisu uzrokovali nikakvu štetu. Topničke granate pale su u tampon zonu između dvije zemlje i zapravo nisu prešle južnokorejsku granicu.

Kako prenosi BBC, Sjeverna Koreja tvrdi da otoci nisu bili u opasnosti zbog njihovog gađanja, dok južnokorejski načelnik stožera govori kako to narušuje mir i podiže tenzije.

Sve ovo događa se mjesec dana nakon obustave vojnog sporazuma koji je trebao pomoći u smirivanju tenzija između dvije države. Ovo nije prvi put da je Sjeverna Koreja gađala prema južnokorejskim otocima. U listopadu 2010. vojnim napadom Sjeverne Koreje na otok Yeonpyeong umrle su četiri osobe, prenosi The Guardian.

Comments are closed.