Press "Enter" to skip to content

Novi neuspjeh Starshipa

Timothy A. Clary/AFP/Getty Images

Starship, najveća ikad konstruirana raketa, u subotu je doživjela novi neuspjeh. Samo deset minuta nakon lansiranja iz svoje baze u Boca Chici u Texasu, eksplodirala je. Po planu, trebala je letjeti 90 minuta u svemir nakon čega bi se vratila u bazu. Kao što se moglo vidjeti na prijenosu SpaceX-a, raketa i svemirska letjelica poletjeli su s platforme. Kada je Starship pokrenuo motore, odvojeni dio s raketama izgorio je iznad Meksičkog zaljeva. Ubrzo nakon, signal sa Starshipa je nestao stoga su u Spacex-u pokrenuli proces samouništenja.

Iz SpaceX-a uvjeravaju kako je to zapravo normalno u ovoj fazi razvoja rakete. Naime, tvrde kako konstrukcija rakete na ovaj način dobiva poboljšanja puno brže nego njenim testiranjima na zemlji. Ipak, treba spomenuti kako je ovo lansiranje bilo uspješnije od travanjskog kada je raketa eksplodirala nakon samo četiri minute.

SpaceX, kompanija u vlasništvu Eloina Muska, želi revolucionizirati svemirski program znatnim pojeftinjenjem svemirskog prijevoza. U tome im pomaže i NASA koji suradnjom želi zamijeniti svoje rakete Falcon V.  Podsjetimo, NASA je odabrala Starship za svoj projekt Artemis čiji je cilj slanje ljudi na Mjesec.

Široj javnosti manje je poznato kako situacija podsjeća na 1960-e kada je trajala svemirska utrka između SAD-a i Sovjetskog saveza. Ovaj put u ulozi Sovjeta nalaze se Kinezi koji žele poslati prvog čovjeka na Mjesec nakon Genea Cernana i Harrisona Schmitta 1972. god. u misiji Apollo 17. Eventualna kineska pobjeda, osim snažnog razvoja svoje svemirske industrije, simbolički bi označila stupanje na scenu nove svjetske supersile.  

Comments are closed.