Press "Enter" to skip to content

Novim film redateljice Kusijanović osvaja publiku diljem svijeta

Kratkometražni film “U plavetnilo” novi je redateljski pothvat mlade redateljice Antonete Alamat Kusijanović.

Spomenuti film prati priču trinaestogdišnje Julije (Gracija Filipović) i njene majke (Nataša Dangubić)  koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na prekrasan otok gdje je Julija provela svoje djetinjstvo. Ponovno sreće svoju prijateljicu Anu te želi obnoviti izgubljeno prijateljstvno, no Ana ima druge prioritete – Pjera. Anina zaljubljenost stavlja Juliju u drugi plan te njeno odbijanje otvara zaboravljene rane i vraća Juliju na početak nasilja.

U prvoj sceni filmi možemo vidjeti Julijinu majku koja objašnjava kako su morale pobjeći od kuće radi nasilja te Julijinu uznemirenost koja rezultira skokom i uranjenjem u more. Uranjanje je postala gesta koju često možemo vidjeti u filmovima mladih hrvatskih redatelja  te se može tumačiti kao karakteristika filmskog vala hrvatske svakodnevice.

Pokret je okarakteriziran relevantnim pričama za društvenu i političku situaciju u Hrvatskoj, a uglavnom nam pokazuje život žena s emotivnim traumama koje proganja njihova prošlost, izgubljene su u sadašnjem vremenu te su predstavljene na rubu stvarnosti.

Iako je Julija pobjegla od nasilja nije u potpunosti iscijelila. I dalje postoji bol i želja za utjehom koju nije pronašla. Julija u jednom trenutku požalila zbog svojih reakcija te postepeno počinje shvaćati kako u sebi nosi agresiju i bol ali i da ne želi sve to nositi u sebi. Kako film ide svojem kraju možemo vidjeti kako je Julija našla tu dugo traženu utjehu u prijateljici i napokon se maknula od nasilja.

Comments are closed.