Press "Enter" to skip to content

Novogodišnje tradicije diljem svijeta

izvor: Pixabay

Njegovanje novogodišnjih tradicija i običaja poistovjećujemo sa ostvarenjem želja i donošenjem sreće u nadolazećoj godini. Za neke ovi običaji predstavljaju praznovjerje, a nekima su neizostavan dio novogodišnje večeri.

Izdvajamo nekoliko zanimljivih novogodišnjih tradicija.

Danska

Danci vole hoppe ind i det nye år – uskočiti u Novu godinu. Tradicija je popeti se na stolicu ili kauč te u trenutku kada sat otkuca ponoć skočiti s ciljem da se novogodišnje želje ostvare. Ta je zabavna tradicija izazito popularna među djecom, a i odrasli je vole održavati. Osim skakanja sa stolica Danci tradicionalno lome tanjure ispred ulaza u kuće obitelji ili prijatelja kako bi otjerali negativnu energiju.

Finska

Finci ovom novogodišnjom tradicijom pokušavaju predvidjeti budućnost koju donosi nova godina. Na vatri otapaju metal te ga otopljenog stavljaju u posudu s vodom. Nakon stvrdnjavanja metal poprima različite oblike koji se tumače i povezuju s budućim događajima. Oblik prstena ili srca predstavlja brak, oblik broda ili konja putovanja, a metal s grubljom površinom znak je novca.

Španjolska

Ova novogodišnja tradicija potječe iz Španjolske, ali se prakticira i u nekim djelovima Južne Amerike. Dvanaest komada grožđa, koja predstavljaju svaki mjesec u godini, jedu se ispod stola od 23:58 do 00:02 ili točno u ponoć. Istovremeno je poželjno nositi crvenu odjeću ili crveni ruž kako bi onima koji prakticiraju taj običaj nova godina u život donijela ljubav i sreću.

Brazil

U Brazilu se na Novu godinu nosi donje rublje različitih boja, a prema tradicionalnom vjerovanju svaka boja ima različito značenje. Ukoliko si u život želite unijeti mir i blagostanje nosite bijelo rublje. Plavo donje rublje prestavlja prijateljstvo, a ružičasto predstavlja ljubav. Za one koji žele novac preporuča se nošenje žutog donjeg rublja, a za uspjehe u profesionalnoj sferi nosi se narančasto. Neki nose donje rublje različitih boja kako bi im se ostvarilo više želja.

Filipini

Filipinci su poznati po svojim tradicijama koje se njeguju generacijama. Nošenje točkaste odjeće na novogodišnjoj zabavi prema filipinskoj tradiciji donosi novac, a time je popraćeno otvaranje svih ladica, ormara i prozora kako bi se u kuću pozvala pozitivna energija. Prije ponoći džepove napune novcima jer vjeruju kako to donosi još više novaca u novoj godini. Za razliku od Danaca, Filipinci ne skaču sa stolica već skaću visoko u zrak dvanaest puta u trenutku kada sat otkuca ponoć jer vjeruju da će ih to učiniti višima.

Comments are closed.