Press "Enter" to skip to content

Od gradske ljepote do gradske rugobe

Petrinjska šetnica i nasip je nešto čime su se Petrinjci uvijek ponosili. Jedino je to mjesto u gradu koje je bilo lijepo kroz sva četiri godišnja doba. Nema Petrinjca koji barem jednom tjedno ne prošeta nasipom, no to se nažalost promijenilo. Šetnica uz nasip ostala je jedna od rijetkih ljepota grada koju nije uništio potres, ali ju je uništio čovjek.

izvor: turistička zajednica grada Petrinje

Naime s djela šetnice gdje se nalaze stambeni objekti, uklonjene su klupe ispred njih te je dozidan zid. Zid bi trebao služiti kao obrana od poplave, no jedino izaziva ljutnju kod građana zbog ružnog izgleda. Također problem je što je i cesta uža nego što je bila, široka je svega 2,45 metra te je mimoilazak auta zapravo nemoguć. Zid je izgrađen na djelu nasipa gdje teče rijeka Petrinjčica, a ona se rijetko kad izlije iz korita. Proteklih tjedana bilo je obilnih kiša, a zid nije služio ničemu. Greška vlasti jest ta da nisu ojačali nasip, umjesto gradnje zida. Tokom obilnih kiša nasip je propustio. Poplavljeni su podrumi kuća te nogometno igralište Gavrilović. Stanari su ogorčeni.

,, Mjesecima su gradili taj zidić, morali smo parkirati po gradu jer se autom ulicom nije moglo proći. Napravili su kaos. Cesta je uža nego što je bila, opet nam je poplavilo podrume. Ne daj Bože da mora doći do vatrogasne intervencije, ne znam kako će vozilo proći.”

stanovnica šetnice

Gradonačelnica ima nešto drugačije mišljenje

,,U svim tim teškim okolnostima, ja mogu reći da sam, što se tiče projekata u nadležnosti Grada, zadovoljna. (…) Sada se uređuje ovaj dio uz Petrinjčicu, šetnica, prekrasna šetnica Kajetana Knežića s novim kolničkim dijelom i pješačkom stazom.”

Gradonačelnica Magdalena Komes za Portal53

Dok se jedan dio šetnice završio, na drugom su krenuli radovi. Dio koji vodi prema rijeci Kupi u potpunosti je raskopan te se do nje ne može doći šetnicom. Na tom djelu nasipa odvijaju se radovi ojačavanja nasipa zbog štete nastale u potresu. To što je taj dio nasipa pod obnovom nije toliko uzrujao građane.

Dio šetnice prema rijeci Kupi

,,Čuo sam da se obnavlja zbog štete od potresa i dobro je da se bar nešto radi. Nadam se samo da će ga završiti do ljeta da se može normalno otići do kupališta”

stanovnik Petrinje

Nakon potresa očekivalo se da će Petrinja postati jedno veliko gradilište, no to nije u potpunosti tako. Dobar dio stambenih objekata jest obnovljen, ali je izgrađeno svega 6 novih obiteljskih kuća. S obzirom kako sve napreduje puževim korakom, Petrinjci se nadaju nekom rješenju i tome da nasipi neće više propuštati. Nadaju se da neće biti da ono što nije uništio potres, da će uništiti voda.

Comments are closed.