Press "Enter" to skip to content

Od nehumanih postupaka do modnog hita – znate li kako se proizvode vaše Ugg čizme?

Foto: Pixabay

Takozvane Uggsice već su godinama u modi i mogu se pronaći na svim uzrastima, od djece pa sve do starijih uzrasta. Ove tople i mekane čizme odlične su za zimu i izlaskom novih modela stalno su u trendu. Međutim, znamo li pravu istinu o njihovoj proizvodnji?

Tamara Zavrnik podijelila je detalje o nehumanim uvjetima proizvodnje na portalu Prijatelji životinja. Riječ je o čizmama koje se izrađuju od ovčje kože, odnosno od kože ovaca merino iz Australije. Budući da imaju puno vune, koža im je jako neravna zbog čega se na njoj proizvodi jako bolan postupak zvan mulesing. Riječ je o zahvatu u kojem se “višak” kože sa mesom reže škarama ili nožem i to bez ikakve anestezije. Uzgajivači ovaca opravdavaju taj postupak izlikom da je to potrebno kako se na tim mjestima ne bi naselile ličinke mušica.

Farmeri drže ovce u teškim uvjetima tijekom uzgojnog ciklusa dok im daju vunu, a nakon toga ih ukrcaju na otvorene teretne brodove i šalju u Aziju. Mnoge se zbog nepovoljnih uvjeta tijekom transporta razbole ili umru na putu. One koje se razbole ili ozlijede još žive ih bacaju morskim psima zajedno s umrlima. Preživjelima u azijskim klaonicama režu vratove.

Zbog ovakvih neljudskih postupaka, mnoge su poznate osobe i korporacije, uključujući H&M, počeli bojkotirati obuću. Ugg obuća postala je trend 2007. godine, a za to su zaslužne Sarah Jessica Parker i Kate Hudson. Osim toga, zbog korištenja naziva Ugg Australia i slogana Blonde By Nature mnogi su uvjereni da se obuća proizvodi u Australiji dok se ona zapravo proizvodi u Kini, od australske vune, piše portal Prijatelji životinja.

Sve se više aktivista za zaštitu životinja počelo javljati na ovu temu i informirati druge. PETA je naglasila kako se u australskoj industriji vune smatra normalnim da svako proljeće umre oko tri milijuna janjaca.

Ukoliko ne želite podržavati brand kupnjom Ugg proizvoda, uvijek možete pronaći alternativu sličnog izgleda i udobnosti. Uz to što čizme neće biti napravljene nasilno od prave kože i krzna, zasigurno će biti jeftinije.

Comments are closed.