Press "Enter" to skip to content

Održan 45. Interliber: Posjetitelji smatraju kako bi cijene trebale biti niže

Ove godine je na Zagrebačkom velesajmu održan Interliber, 45. međunarodni sajam knjiga. Interliber je jedan od najvažnijih događaja posvećenih knjigama i kulturi čitanja. Ulaz na sajam knjiga je besplatan, a osim novih naslova i mnoštva knjiga, posjetitelji su mogli sudjelovati u susretima i razgovorima s autorima, predstavljanju novih knjiga, ali i mnogim radionicama koje su se održale za vrijeme sajma. Međutim, nakon višesatne šetnje sajmom može se primijetiti nezadovoljstvo posjetilaca koji smatraju kako su popusti iz godine u godinu sve manji i manji.

Izdavača ni ove godine nije nedostajalo te su ispunili četiri paviljona. Obilaskom svih paviljona možemo reći kako je izbor knjiga bio velik ali su popusti i cijene razočaravajuće. Neke knjige su bile snižene za jedan ili dva eura, a većina novijih naslova su bili iste cijene kao i u knjižarama. Jedinu „dobru“ ponudu se moglo pronaći na vrlo malom broju štandova koji su knjige snizili na cijenu od jednog ili dva eura. Prema posjetiocima, popusti su „jako mali za tako veliki event“. Kažu kako su se neke novije i popularnije knjige ne mogu naći po nekoj povoljnoj cijeni a knjige koje koštaju ispod pet eura „nisu ništa posebno“. Jedna posjetiteljica je ukazala da to „malo“ što je uštedjela mora potrošiti na busnu kartu nazad kući. Osim toga, smatraju kako su prijašnjih godina bili puno bolji popusti i kako će dobro razmisliti ako će se vratiti iduće godine.

Neki od izdavača su dali odgovor na pitanje zašto cijene nisu niže. Naime, moraju se uzeti u obzir svi troškovi koje imaju prilikom objave knjige te da su računice toliko nategnute da bi se čitatelji smijali koliko im zarade ostane od prodaje istih. Osim toga, nisu dizali cijene kada su cijene papira „divljale“ za što javnost ni ne zna, a novitetima ne mogu dati bolje cijene jer ovise o standardnim dogovorima s knjižarama o kojima im ovisi zarada ostatak godine.

Bilo kako bilo, Interliber ostaje kamen temeljac poticanja čitanja i širenja ljubavi prema knjigama u zajednici, čineći svaku godinu posebnom prilikom za istraživanje i proslavu pisane riječi. Svake godine, neovisno o popustima, ovo književno okupljanje koje pruža posjetiteljima priliku da istraže bogatstvo svijeta knjiga postiže velik broj posjetitelja za koji se možemo nadati kako neće biti ništa manji iduće godine.

Comments are closed.