Press "Enter" to skip to content

Održan je još jedan iznimno uspješan Interliber

Interliber se održao od 8. do 13. studenog 2022. po 44. put, u Zagrebačkom velesajmu. Ove godine prisustvovalo je 296 izlagača iz 15 zemalja. Naime, uz hrvatske, svojim su se izdanjima i autorima na Interliberu predstavili izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Mnogo novih izdanja knjiga moglo se naći po sniženoj cijeni, ali isto tako i starijih knjiga što je dokaz da je svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga i čitanja sve lako dostupno.

Pri dolasku sam naišao na promociju prve slikovnice popularnog pjevača Mile Kekina koja se zove „Mala“. Slikovnicu je predstavio urednik Profila, Andrija Pečarić, a ilustrirao ju je Tomislav Torjanac. Slikovnica najavljuje istoimeni samostalni singl bivšeg frontmena „Hladnog piva“. Općenito se glede dječje književnosti moglo pronaći pregršt novih izdanja.

Krimići su također bili veoma traženi i popularni. Izdavači ističu da su najprodavaniji skandinavski krimići. Prije svega krimići Camille Läckberg, poglavito njezina nova knjiga „Mentalist“.

Mozak knjiga je ove godine započela novu ediciju knjiga o legendarnom mladom čarobnjaku Harryju Potteru. To je ujedno i jedna od najprodavanijih knjiga na sajmu. Istaknuli su kako prodaja ide iznimno dobro. Knjigu Harryja Pottera moglo se kupiti po akcijskoj cijeni za 140 kuna. Iz Mozaika su kao zanimljivost također naveli da je prodaja knjiga na Interliberu bolja od prošle godine, ali i bolja od 2019. godine kada se Interliber posljednji put održavao uživo u normalnim okolnostima.

S obzirom da volim dinamične psihološke trilere, odlučio sam pogledati što se nudi i na tom polju. Jedan od najtraženijih je novi roman Lise Jewell „Ostaci obitelji“.

Uz kupovinu knjiga, posjetitelji su mogli sudjelovati na susretima s raznim autorima, a na rasporedu je bio i raznovrstan kulturni program. Posjetitelji Interlibera mogli su upoznati Julijanu Matanović, Gorana Tribusona i Pavla Pavličića. Svoje su autobiografije predstavili Dario Srna i Željko Bebek.

Šetnjom po Velesajmu, naišao sam i na egzotične stvari. Konfucijev institut (Sveučilište u Zagrebu) – sveučilišni obrazovni centar za kinesku kulturu i jezik ove godine predstavio je temu hrane. Mogli su se mirisati i proučavati uzorci začina i biljaka koje se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini koja je usko vezana za kulinarstvo, pa se sve što se koristi u njoj, ujedno može biti i lijek za bolesti, ali i začin. Na tom štandu su se nalazili i profesori koji su demonstrirali način na koji se piše kinesko pismo što je doista bilo edukativno.

Zagrebački velesajam bio je ispunjen brojnim posjetiteljima, ponajviše mladima, učenicima i studentima, što je doista bio lijep prizor koji ide u prilog činjenici da mladi vole knjigu te da knjiga ima svijetlu budućnost. Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša na otvorenju je pojasnila da najljepši život koji trenutačno živi jest onaj kroz oči svoje kćeri kojoj je usadila naviku odlaska na Interliber, jer u knjizi vidi i dodatno značenje odmicanja od raznih ekrana, ali i uvod u novi svijet obrazovanja i razvoja kritičkog mišljenja.

Comments are closed.