Press "Enter" to skip to content

Održan prosvjed protiv covid potvrda u Zagrebu, 15 000 antivaksera krenulo u “Bijeli tihi marš”

Izvor: Darko Tomas / CROPIX

U subotu, 20. studenog, održan je prosvjed pod nazivom “Zajedno za slobodu, stop covid potvrdama”. Prosvjednici su se okupili iz različitih dijelova Hrvatske na Trgu žrtava fašizma i Trgu Francuske Republike te su u 15 sati zajedno krenuli u hod do Trga bana Josipa Jelačića s ciljem ukidanja covid potvrda.

Od 15.11. covid potvrde postale su obavezne za sve zaposlenike i korisnike državnih i javnih službi, a neki fakulteti donijeli su odluku kako će potvrde morati biti obavezne i za njihove studente. No, potvrda nije potrebna za ulazak u kafiće i restorane te je zbog tog nastalo opće nezadovoljstvo građana oko donesene odluke. Ako pojedinac nema potvrdu da je cijepljen protiv covid-19 ili da je virus prebolio unutar 6 mjeseci, potrebno je testirati se dva puta tjedno.

Izvor: Marin Tironi / PIXSELL

Na prosvjedu okupili su se građani iz raznih dijelova Hrvatske, busevi su vozili iz Splita, Zadra, Rijeke, Istre, Šibenika, Osijeka, Vinkovaca, Varaždina, Požege, Bjelovara te Dubrovnika. Sudjelovali su i neki političari: saborski zastupnik Mosta Marin Miletić, europarlamentarci Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić, gradonačelnik Sinja i zastupnik Mosta Mira Bulja te mnogi drugi. Glavni cilj prosvjednika jest ukidanje covid potvrda, a odluke Stožera nazivaju kontraproduktivnima i restriktivnima, smatraju kako potvrde isključivo razdvajaju stanovništvo te služe za segregaciju istog.

Kako je potvrđeno iz Zagrebačke policije, prosvjed nije prijavljen, no o njemu su bili informirani te je organiziran policijski nadzor. Tijekom prosvjeda, došlo je do verbalnih i fizičkih napada na novinare, a dio građana uputio se i okupio ispred zgrade HRT-a gdje je, prema riječima načelnika Sektora policije PU zagrebačke Davora Posilovića, policija već bila prisutna kako bi spriječila mogućnost nastajanja nereda. Osim toga, Posilović navodi kako prosvjed nije kršio zakon samo zbog toga što nije bio prijavljen, već nisu bile organizirane ni redarske službe, koristila su se pirotehnička sredstva, palila se zastava HDZ-a, a kršene su bile i epidemiološke mjere.

Prosvjed je komentirao i potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević:

“Ključno je da za sve ljude postoje opcije. Da se cijepe, da su preboljeli ili da se testiraju. Imaju mogućnost testirati se da budemo sigurni da ne nose zarazu. Smatram da je ta mjera razmjerna.”

Milošević ističe kako cijepljenje nije obavezno te se u javne službe može ući i s negativnim covid-19 testom, sve s ciljem zaštite zdravlja i sprečavanjem širenja virusa. Kaže kako do ukidanja potvrda trenutno neće doći.

Izvor: Marko Prpić / PIXSELL

Comments are closed.