Press "Enter" to skip to content

ODRŽANA 81. DODJELA NAGRADA GOLDEN GLOBES

Ovogodišnja ceremonija dodjela nagrade „Zlatni Globus“, za filmove i američku televizijsku produkciju, održala se 7. siječnja. Najveće zvijezde Hollywooda crvenim su tepihom prošetale u nedjelju navečer prije događaja koji je istaknuo najbolje filmove i  tv – serije iz 2023., u  kalifornijskom hotelu The Beverly Hilton. Ceremonija je u Americi bila emitirana uživo na CBS-u.

Po prvi ju je put vodio Jo Koy, koji je ranijev privukao pozornost kao komičar, gost u kasnonoćnim emisijama te voditelj vlastitih komičnih specijala. Prema Varietyju , bio je zamoljen da vodi emisiju samo dva tjedna prije njezina održavanja. U intervjuu za The Hollywood Reporter, Koy je rekao da je prekomjerno gledao nominirane filmove i emisije kako bi se pripremio. Osim njega, na pozornici je bila voditeljska postava prepuna celebritya, uključujući glumice Americu Ferreru i Issau Rae, glumice filma „Barbie“, glumicu Florence Pugh te Oprah Winfrey.

Foto: NBC News

Ovogodišnja dodjela, prva nakon raspusta Hollywood Foreign Press Associationa (HFPA-a), započela je sezonu dodjele nagrada kako bi se proslavila prošla godina u kojoj su golem uspjeh doživjeli filmovi „Barbie“ i „Oppenheimer“ kao i diskurs finala serija „Naslijeđe“ „Ted Lasso“ i „Kruna“ na malim ekranima. Ovi favoriti kritičara i publike očekivano su dobro prošli u nekoliko filmskih i TV kategorija. Osim njih, zapažene glumačke i sveukupne produkcijske pohvale zavrijedile su i komično – dramska serija „The Bear“, te limitirana serija „Beef“, koja je nastala u suradnji kompanija Netflix i A-24.

Foto: 24 Sata

Već spomenuti ljetni hit, „Barbie“, koji je režirala Greta Gerwig, uvjerljivo je predvodio ostale nominirane sa svojih devet nominacija; uključujući onu za najbolji film – mjuzikl ili komediju, kao i novu nagradu Box Officea za kinematografiju. Margot Robbie, glavna glumica filma, nominirana je za najbolju žensku glumačku izvedbu, a njezin je kolega Ryan Gosling dobio priznanje za najbolju mušku glumačku izvedbu u sporednoj ulozi. „Oppenheimer“ Christophera Nolana, triler o “ocu atomske bombe”, sakupio je je osam nominacija, uključujući onu za najbolji film – dramu, za Cilliana Murphyja kao najboljeg muškog glumca, Roberta Downeya Jr., za najboljeg sporednog glumca i najbolju sporednu žensku ulogu Emily Blunt.  

Foto: 24 sata

Osim njih, kao zvijezde ovogodišnje dodijele treba istaknuti istinitu potresna priča o ubojstvima Indijanaca iz 1920-ih, „Killers of The Flower Moon“ te gotičku bajku „Uboga stvorenja“ od kojih je svaka nosi po sedam nominacija. Ostali filmovi s više nominacija uključuju korejsku romantičnu dramu „Prošli životi“, mračnu komediju „Svibanj- Prosinac“ inspiriranu istinitom pričom o ženi koja je bila zatvorena zbog neprimjerenog odnosa sa svojim maloljetnim učenikom; Europski dramski triler „Anatomija pada“; i biografski film Leonarda Bernsteina „Maestro“.

TV serije „Naslijeđe“ i „Kruna“, obje prethodne dobitnice Zlatnih globusa, pokupile su nominacije za najbolju televizijsku seriju – dramu, kao i za izvedbe svojih glavnih glumaca. Osim toga, u utrci za pobjedu za pobjedu također su bili „Ted Lasso“, „Only Murders in the Building“, „Abbott Elementary“, „Jury Duty“ i „Barry“, također u kategoriji najbolje TV serije – mjuzikl ili komedija.

Comments are closed.