Press "Enter" to skip to content

Olimpijske igre, Euro 2020… hoće li se događaji zakazani u 2021. uopće održati?

Izvor: pixabay

Slučajevi Covid-19 rastu i dalje po cijelom svijetu pa se postavlja pitanje hoće li se život do ljeta vratiti u normalu?

Rastu sumnje u sigurnost održavanja velikih internacionalnih sportskih događanja kao što je europsko nogometno prvenstvo zakazano u lipnju i Olimpijske igre, koje bi se trebale održavati u srpnju i kolovozu. Sumnja proizlazi iz činjenice da će veliki dijelovi svjetske populacije do ovoga ljeta vjerojatno ostati necijepljeni, a vrlo zarazne varijante Covida će se i dalje širiti. Službene brojke tvrde da bi se u glavnom gradu Japana, Tokiju, trebali okupiti gledatelji i olimpijski sportaši iz preko 200 različitih zemalja dok se grad trenutno bori s trećim valom virusa. Nadalje, nogometaši iz 24 zemlje, uključujući neke s najvišom stopom smrtnosti od Covid-19 virusa, poput Italije, Španjolske i Engleske, trebali bi odigrati 51 utakmicu na 12 stadiona u 12 zemalja. Profesor Gabriel Scally, predsjednik epidemiologije i javnog zdravstva u Kraljevskom medicinskom društvu, ističe da iako su u bogatim zemljama cjepiva dostupna već milijunima ljudi, mnogo je zemalja sa srednjim i niskim dohotkom kojima se dovoljna količina cjepiva neće isporučiti do kraja godine.

Izvršni direktor Britanskog olimpijskog udruženja, Andy Anson, tvrdi da su sportaši u fazi pripreme jer Tokio i Međunarodni olimpijski odbor ne planiraju otkazati igre.  Isto tako, Uefa je rekla da surađuje s 12 gradova domaćina Euro 2020 – uključujući London, koji je proglasio izvanrednu Covid situaciju – na operativnim scenarijima, uključujući pune ili polupune stadione te igranje iza zatvorenih vrata. Svaki grad trebao bi prezentirati konačan plan početkom ožujka.

Ostala ljetna događanja, poput Wimbledona, također će se možda održati bez gledatelja. All England Club izrađuje planove za teniske mečeve s ograničenom publikom ili bez nje, dok je odbor za kriket Engleske i Walesa obećao povrat novca ako navijači ne budu mogli prisustvovati.

 

Comments are closed.