Press "Enter" to skip to content

Omicron ipak neće spriječiti održavanje najiščekivanijih utakmica engleske nogometne lige.

Izvor: Premier League

Prošlog smo tjedna svjedočili otkazivanju utakmica zbog večeg broja zaraženih igrača u momčadima Premier lige. Utakmica između Manchester Uniteda i Brentforda otkazana je prošlog utorka, kao i utakmica između Tottenhama i Brightona. Odgoda utakmice dogodila se samo dva sata prije dvoboja Aston Ville i Burnleya, a utakmice koje nisu bile odgođene, bile su odigrane kao improvizacijske strategije zbog nedostatka ključnih igrača.

Izvor: Pixabay

Razlog za zabrinutost, ali i regulativno rješenje, nije uzrokovala sama varijanta virusa, već doba godine u kojoj je engleska nogometna liga najgledanija. Naime, u blagdanskom periodu, Premier liga je jedina koja nastavlja s kolima nogometnih utakmica. Dok druge europske lige uzimaju kratku pauzu namijenjenu za odmor igrača i blagdansko provođenje vremena s obitelji, u Engleskoj su svjesni kako upravo taj period u godini može oboriti rekorde gledanosti, ali i pružiti još veći užitak gledateljima iza malih ekrana.

Rješenje za nastavak održavanja regularnih utakmica leži upravo na mladim nogometašima. Naime, prema regulacijama lige, klubovi moraju imati minimalno 13 zdravih igrača i vratara, a smiju i “posuđivati” igrače iz U-21 momčadi.

izvor: Premier League

Ova je odluka, razveselivši nogometne fanatike, ipak naletila na podjeljena stajališta između igrača i trenera; dok jedni smatraju kako je nastavak lige potencijalno opasan za širenje zaraze i na europska natjecanja, ostali smatraju kako je to dobra šansa za mlade igrače koji će imati priliku osigurati svoju poziciju u klubu u nadolazećim sezonama.

Iz uprave lige objasnili su svoja stajališta:

Liga je odlučila ponovo afirmirati pojačane mjere sigurnosti. Te mjere uključuju svakodnevno testiranje brzim testovima te PCR testiranje dva puta tjedno. Ove mjere uključuju i pojačavanje protokola, poput nošenja maski u zatvorenim prostorima, imajući na umu održavanje pravilne udaljenosti.

Premier liga

Regulacije se upućuju i gledateljima; na Twitter profilu Premier lige djeljena je obajva u kojoj se detaljno opisuju uvjeti koje gledatelj mora ispuniti ne bi li uživo svjedočio utakcmici. Gledatelj je dužan imati potvrdu o cjepljenju ili negativni nalaz, ispuniti upitnik za Covid-19 osobnu potvrdu na web-stranici kluba, biti u stanju pokazati dokument potvrde prije ulaska na stadion, nositi masku te pridržavati se ostalih mjera.

Izvor: Twitter

Čini se kako ni virus neće zaustaviti 14 dana najiščekivanjih nogomentnih dvoboja engleske lige. Već ove nedjelje, 26. prosinca, još poznatijim kao Boxing day, počinje blagdanski period utakmica te traje sve do 3. siječnja. Kako će se liga nositi s pandemijom ostaje za vidjeti, ali ono što je sigurno jest činjenica da će pratitelji nogometa svjedočiti novim postavama, strategijama i taktikama koje će definitivno učiniti ligu zanimljivijom.

Comments are closed.