Online Interliber: predstavljena važnost djela Kardinal i vlast

Online projekt „Knjiga svima i svuda“ nadomjestit će ovogodišnji Interliber koji se zbog epidemije korona virusa ne može održati na Zagrebačkom Velesajmu. Također, kroz cijeli tjedan, od 10. do 15. studenoga 2020., na trećem programu Hrvatske Radiotelevizije nas očekuju polusatne emisije bogate informacijama o aktualnim izdanjima i sadržajima knjiga o kojima govore sami autori.

Jedna od knjiga o kojoj se razgovaralo jest „Franjo Kuharić – Kardinal i vlast“. Ova biografija, koja se temelji na kaptolskim dokumentima, dosjeima Udbe i zapisima iz privatnog dnevnika kardinala, nas upoznaje s informacijama koje su dosad bile nedostupne javnosti. Iz nedavnog intervjua u emisiji “Hitno, preporučeno” doznajemo da je stvaranje knjige bio mukotrpan i dugotrajan proces. Sugovornici Miroslav Akmadža, kao autor djela, te recenzent i profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Anto Mikić otkrili su da je taj proces trajao čak više od jednog desetljeća. Iz tog razloga ovo djelo postaje nezaobilazna literatura za daljnje istraživanje. Iz knjige se može zaključiti da se svakom dokumentu znanstveno pristupalo na objektivan način, što je vrlo važno za shvaćanje odnosa Franje Kuharića s političarima bivše Jugoslavije, Svetom Stolicom, Vatikanom, Franjom Tuđmanom i mnogim drugim akterima koji su važne ličnosti novije hrvatske povijesti.

Autor djela napominje da se sadržaj ne bavi duhovnim životom kardinala, nego se zadržao na vlastitim vezama i nesuglasicama s državom komunističkog uređenja, ali i na društvenim procesima tog vremena te ulozi Crkve u razdoblju njegova djelovanja. Ne podupire se nijedna ideologija, pa autor i profesor Mikić naglašavaju da će ideološki nastrojene osobe, ili s jedne ili s druge strane, biti razočarane zbog nepristranosti koja je neizbježna u obradi ovako složenih odnosa.

Knjiga je prema prvotnoj ideji trebala biti puno siromašnija te bi se bavila samo s događajima za vrijeme postajanja bivše Jugoslavije. Međutim, Katolička crkva je pokazala interes i povjerenje u autora koji ističe da je imao sreće što su se stvari tako posložile. Na kraju krajeva, to mu je otvorilo vrata prema stvaranju vrlo opširnog djela u kojemu su zastupljena gledišta svih triju strana, kako Crkve, tako i Udbe te kardinala Franje Kuharića.

Nije lako ostati nepristran prilikom pisanja o vremenu u kojemu je autor živio, ali Akmadža uspijeva u tom naumu. Možda ga ih tog razloga krasi pozitivno nastrojen nadimak „arhivski štakor“. Ovaj autor ne dopušta da tuđi utjecaji i želje budu ispred činjenica, kojima nije mjesto u nepristupačnim arhivima jer se na taj način odvajamo od objektivnosti. Istina koja se izgrađivala u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća često je stvarala izmanipulirane stavove o mnogim osobama i događajima, a ova knjiga takve stavove može samo ispraviti i ponuditi realnije tumačenje.

"Rad kardinala Franje Kuharića, koji je hrabrim postupcima pomogao očuvanju hrvatskog identiteta te stvaranju Republike Hrvatske, svakako zaslužuje opsežnu i detaljnu rekonstrukciju. "
Danijel Trandler
Autor teksta