Press "Enter" to skip to content

Otkriven novi koraljni greben

Uz obalu Tahitija (južni Pacifik) otkriven je prostrani koraljni greben u obliku ruže. Greben se proteže gotovo 3 kilometra, izvanredno dobro je očuvan, netaknut klimatskim promjenama I predstavlja osnovu za iznimnu morsku bioraznolikost. Nalazi se na dubini od 30 do 65 metara, što je za stvaranje koraljnih grebena nadprosječno velika dubina.

Prema onima koji su uključeni u UNESCO-v projekt podvodnog mapiranja, ovaj koraljni greben je jedan od najopsežnijih I najzdravijih na svijetu. Generalna sekretarica UNECO-a Audrey Azouley navidi kako je mapirano samo 20% morskog dna. “Ovo izvanredno otkriće na Tahitiju pokazuje nevjerojatan rad znanstvenika koji, uz potporu UNESCO-a, povećavaju opseg našeg znanja o tome što se nalazi ispod površine”, navodi Azouley. Kako bi proučili greben, ronioci su proveli oko 200 sati pod morem I planiranju nastaviti proučavnje tog područja. UNESCO-ov šef morske politike Julian Barbiere poručuje: “Trebalo bi mapirati veći dio oceanskog dna kako bi se bolje očuvala morska biološka raznolikost”.

Koralji imaju tendenciju rasti na dubinama od 25 metara gdje je more toplije I prima više svjetla, stoga je otkriće poprilično neobično. Ovaj novootkriveni greben drugačiji je po svom obliku. Oblik ruže omogućava veću površinu, a time I primitak više svjetlosti.

Koralji su iznimno osjetljivi na porast temperature mora što uzrokuje izbjeljivanje, odnosno izumiranje. 80% Velikog koraljnog grebena uz obalu Australije izbjeljeno je do 2016. Godine. Od pedesetih godina, sveukupna pokrivenost živim koraljima prepolovila se za 50%. Na izumiranje utječe I porast razine mora, zakiseljavanje zbog emisije fosilnih goriva te nastanak jakih oluja. Svi ovi čimbenici ne bi bili pogubni samo za grebene, već i za ljude i morski život.

Comments are closed.