Press "Enter" to skip to content

Otpušteni policajci odgovorni za smrt Breonne Taylor

Pravda je konačno nastupila za prerano preminulu Breonnu Taylor kada je policajac Myles Cosgrove, čiji je metak okončao život mlade Afroamerikanke, otpušten početkom siječnja 2021. godine. Uz njega, policijska stanica je otpustila i policijskog službenika Bretta Hankisona koji je također odgovoran za pucnjavu te Joshuu Jaynesa koji nije bio na mjestu zločina, ali je sastavio nalog za pretraživanje stana.

Mlada Afroamerikanka, Breonna Taylor ubijena je u ožujku 2020. godine u Louisville-u kada su joj u stan upala tri policijska službenika pod izlikom da su imali dojavu o krijumčarenju droge. Štoviše, glavni sumnjivci nikada nisu bili Breonna Taylor i njezin tadašnji dečko Kenneth Walker koji je živio s njom u stanu, već njezin bivši dečko Jamarcus Glover i njegov prijatelj Adrian Walker. No, nakon što su policajci pronašli mrtvo tijelo u auto koji je iznajmila Taylor, ali koristio njezin bivši dečko odlučili su upasti u njezin stan.

Stan nikada nije pretražen, ali je pri upadu ispaljeno šest metaka u nenaoružanu Breonnu od strane svo troje policajaca, s time da je finalni metak ispalio Myles Cosgrove. Dok, njezin dečko, Kenneth Walker prošao je bez ozljeda, ali je uz sebe imao oružje jer on i djevojka nisu znali tko im upada u stan. Ovu činjenicu policijski službenici koriste kako bi opravdali svoju pucnjavu. Mnogo stvari je u ovoj priči sumnjivo, a posebice takav način istrage na dojavu za osobu koja nema kriminalni dosje.

AP Photo/Richard Vogel

Smrt Breonne Taylor, dogodila se par tjedana prije smrti Georgea Floyda koji je isto stradao nepravedno zbog brutalnosti američke policije. Njihove smrti kulminirale su nizom nasilnih prosvjeda zbog nepravednog postupanja američkih policajaca nad Afroamerikancima čiji korijeni sežu duboko u prošlost SAD-a. Potaknuti vanjskim pritiscima službenici u Lousevilleu donijeli su zabranu prema kojoj policija ne smije ulaziti u nečiji stan ne samo bez naloga, već i bez prethodne najave kako bi dali dovoljno vremena osumnjičenima da sami, mirnim putem, otvore vrata policiji. Država je obitelji preminule isplatila 12 milijuna dolara štete. Uz to, policija je sredinom prošle godine započela istragu kako bi utvrdili jesu li šest policajaca, od kojih su trojica bila na mjestu zločina, a trojica su odgovorni za nalog, zaista prekršili policijski kodeks.

Nitko od spomenutih policajaca nije direktno optužen za smrt Breonne Taylor niti snosi ikakve posljedice, osim otkaza. Jedine optužbe koje su pristigle na njihov račun su one za nenajavljeni upad i ugrožavanje susjeda.

Comments are closed.