Press "Enter" to skip to content

Otvorenje izložbe Ivana Meštrovića – portreti suvremenica i suvremenika

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u četvrtak 20. siječnja 2022. s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe: Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika / Univerzumi osobnih susreta i društvenih isprepletenosti. Izložba je otvorena do 15. veljače 2022. godine.

 

Iskoristi priliku

Nakon što je u listopadu i studenome 2021. godine ova izložba bila postavljena u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, zagrebačka publika imat će priliku besplatno pogledati opus jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara.

Foto: www.mestrovic.hr
Foto: www.mestrovic.hr

 

Meštrovićeva bogata mreža kontakata

U Galeriji Arheološkoga muzeja u Zagrebu izložit će se 15 skulptura koje pružaju uvid u intrigantne društvene, umjetničke i političke veze Ivana Meštrovića. To su ličnosti koje su ostavile trag u hrvatskom, ruskom, češkom, francuskom i britanskom kulturnom i političkom prostoru.

Uvodni tekst u izložbenom katalogu predstavlja zanimljive biografije znamenitih ličnosti koje je Meštrović portretirao –  hrvatskoga glumca, kazališnog redatelja i prevoditelja Petra Branija, pripadnika generacije kazališnih umjetnika koja je utrla put preobrazbi zagrebačkog teatra, ruskoga književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja, glavnog organizatora likovnoga života u Hrvatskoj u drugoj polovici 19. stoljeća Izidora Kršnjavoga, modernizatora europskoga kiparstva Augustea Rodina, prve plesačice čiji je ples prikazan na američkoj televiziji Vere Čuče Milčinović.

Također su tu i portreti predstavnika britanske umjetničke, političke i društvene scene, Wickhama Steeda, Lady Cunard i Dorothy Une Ratcliffe, češke političke dinastije Masaryk, Tomáša G. Masaryka, hrvatskih umjetnika Tomislava Krizmana, Ante Katunarića i Vladimira Becića, te književnika Andrije Milčinovića i Vladimira Nazora.

 

Izložbene portrete odabrala je viša kustosica Atelijera Meštrović u Zagrebu, Barbara Vujanović. Naglašava da izložba svjedoči o stilskom razvoju jednog od ponajboljih portretista 20. stoljeća – od secesijske stiliziranosti i impresionizma, preko art déco stilizacije do realističnosti međuratnoga razdoblja. Likovni postav potpisuju Damir Gamulin i Antun Sevšek.

„(…) Djelo dostojno velikoga kipara. Što je više gledam, više mi se sviđa, ali me i uznemiruje. Kad se krećem oko biste, vidim – čast Meštroviću! – da joj se izraz lica mijenja. Misaon, sanjarski i malko tužan, taj se izraz promeće u nešto ironično i gotovo sarkastično; kada gledam bistu s njezine desne strane, rekao bih: dva lica i dva posmijeha jednog istog čovjeka, dva duševna stanja iste osobe. – Je li me Meštrović – iako nismo do sada bili često skupa – ipak dublje prozreo? Zar su se i moje vode pomutile, ogorčio me život, zahvatila me okolina, pa sam na putu da postanem i ja podrugljivcem i – cinikom? Bože, čuvaj dušu moju, pa i lice moje!“ 

Ilustracija: Ljiljana Zorkić
Vladimir Nazor

Opis vlastite biste
Dnevnički zapis (1. prosinca, 1933.)
Ilustracija: Ljiljana Zorkić


Comments are closed.