Press "Enter" to skip to content

Ovog Božića nema polnoćke u Zagrebačkoj katedrali, prekida se 140-godišnja tradicija

141 godinu bez prestanka u Zagrebačkoj katedrali održavala se misa uoči Božića, no ove godine se prvi put nakon potresa 1880. u katedralu ne smije ulaziti. U tijeku je obnova od potresa koji se dogodio u ožujku 2020.

Vijest je za Dnevnik.hr priopćio pročelnik zagrebačke nadbiskupije velečasni Tomislav Hačko:

Nažalost, i ove godine kao i prošle godine katedrala će u ovo božićno vrijeme ostati prazna i bez klasičnih božićnih ukrasa i jaslica. Tradicionalne božićne jaslice bit će ispred katedrale. No, najviše žalosti činjenica da u katedrali neće biti vjernika.

Sreenshot/Dnevnik.hr

Prošli Božić polnoćka se održala u katedrali, no zbog naknadnog potresa u Petrinji nanesena je dodatna šteta te je odlučeno kako zgrada više nije sigurna za građane.

Božićne mise u zagrebačkoj katedrali održavao je svake godine kardinal Josip Bozanić, a ove godine će se one odvijati u župama zagrebačke nadbiskupije. Prva polnoćka slavit će se u Župi sv. Jeronima u Maksimiru, a sama božićna misa održat će se u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju. Prijenos svetih misa može se pratiti na Hrvatskoj radioteleviziji.

Iako je tradicija održavanja mise u katedrali prekinuta, žive jaslice ispred katedrale će se zahvaljujući Zajednici Cenacolo održavati i ove godine od 18. prosinca do 6. siječnja, kao i tradicionalno kićenje bora ispred zagrebačke katedrale koje započinje 22. prosinca. Bor ispred katedrale krasit će 205 kuglica s imenima svih župa Zagrebačke nadbiskupije, a nakon što prvu kuglicu objesi povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije velečasni Ivan Valentić, ostatak drveta ukrasiti mogu i vjernici.

Comments are closed.