Press "Enter" to skip to content

Papa se oglasio o cjepivu, migrantima, klimatskim promjenama i…cancel kulturi

Izvor: Instagram (@franciscus)

Papa Franjo se povodom završetka blagdanskog razdoblja obratio Diplomatskom zboru ovjerovljenom pri Svetoj Stolici, osvrnuvši se pritom na probleme koji su obilježili proteklu godinu; brojne posljedice koje je ostavila pandemija virusa COVID-19, migrantske krize, ratovi, ideološke podijele, klimatske promjene…Papa je u svom opširnom govoru istaknuo detalje navedenih tema, o istima iznio svoje mišljenje i ponudio moguća rješenja. 

Vrhovni poglavar Katoličke Crkve progovorio je učincima svjetske pandemije koja je obilježila zadnje dvije godine te osudio brojne polemike koje okružuju cjepivo i čin cijepljenja. Smatra da je cijepljenje, odnosno stvaranje kolektivnog imuniteta glavni izlaz iz krize koja nas je na mnoge načine paralizirala. Papa potiče ljude da se bore protiv dezinformacija i niske razine informiranosti kako bi svi shvatili da cjepivo nije magično sredstvo nego lijek koji, kao i svaki drugi, treba razviti. 

Papa Franjo u svom je govoru još jednom obranio migrante, istaknuvši da ravnodušje i potpuno odbijanje ljudi kojima je potrebna pomoć nikad nije rješenje. Ublaživanje migrantske krize vidi u povezivanju zemalja Europske unije, koje trebaju surađivati kako bi pronašli optimalno rješenje za ljude koji neprestano dolaze u potrazi za boljim životom. Zemlje Europske unije trebaju  postaviti otvoreni dijalog, podijeliti odgovornost i biti spremne na kompromis,

U govoru su istaknute i negativne posljedice klimatskih promjena koje su sve očitije proteklih godina. Poziva ljude na ujedinjenje i zajednički rad kojim će se otkriti, razviti i primijeniti  nove solucije.

“Posljednjih godina bilježimo rastuću kolektivnu svijest o hitnoj potrebi brige za naš zajednički dom, koji pati od stalnog i neselektivnog iskorištavanja svojih resursa.”

Nešto što nitko nije očekivao jest da će se Papa Franjo oglasiti o fenomenu ‘cancel kulture’. U tom smislu Papa ističe kako načini razmišljanja koji su politički korektni i generalno se smatraju ispravni diktiraju agende čak i najvećih svjetskih organizacija. Papa smatra da su takvi načini razmišljanja odbacuju. Prirodne temelje čovječanstva i kulturne korijene koji čine identitet mnogih naroda.

“Smatram da je to oblik ideološke kolonizacije, koji ne ostavlja prostor za slobodu izražavanja i koji sada poprima oblik “kulture otkazivanja” koja napada mnoge krugove i javne institucije. Pod krinkom obrane različitosti, na kraju poništava svaki osjećaj identiteta (…)”

Comments are closed.