Press "Enter" to skip to content

PARTY NA ZAGREB FILM FESTIVALU

Zagreb Film Festival je najposjećenija kulturna manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Zbog epidemiološke situacije, ZFF se ove godine odvijao putem interneta kako bi se očuvalo zdravlje publike, ali i filmske ekipe. Putem službenih stranica mogli su se pogledati dugometražni i kratkometražni domaći i strani filmovi, a neki filmovi su još uvijek dostupni za gledanje iako je festival službeno završio.

Film koji mi je privukao pažnju kao mladoj studentici je film „Party“, redatelja Ivana Stanića. Svojim kratkometražnim igranim filmom, Stanić je predstavio priču o momku i djevojci koji dilaju „bonkase“ kako bi preživjeli i isplatili sve svoje dugove. Film započinje njihovom šetnjom kroz mračnu i zapuštenu uličicu koja vodi do ulaza u klub, a samo ozračje dolaska najavljuje da će nešto poći po zlu. Karla i Matija se u klubu razdvajaju kako bi prodali što je više moguće, međutim Matija je u jednom trenutku večeri i sam odlučio prijeći u drugu dimenziju. Također, naišli su na problem zvan konkurencija u klubu te je njihov provod završio tako što je Matija dobio batina. Film završava njihovim dolaskom nazad u stan uz razočarenje slabo profitne večeri.

Ova kratkometražna cjelina više ostavlja dojam uvodne sekvence nekog ozbiljnog dugometražnog filma, nego samostalnog entiteta. Kaja Šišmanović (poznata po ulozi Une u seriji „Crno-bijeli svijet“) kao Karla i Roko Sikavica (poznat po brojnim filmskim i televizijskim ulogama, najnovija „Dar mar“) kao Matija, savršeno su se uklopili u estetiku filma u kojem obiluju neonske nijanse plave, ljubičaste i zelene. Redatelj nam u svega jedanaest minuta uspijeva dovoljno približiti protagoniste da krenemo sebi postavljati pitanja o njima. Tko su protagonisti, koja je njihova životna priča, što ih je dovelo do ovakvog posla te što im se dalje sprema, samo su neka od pitanja koja si gledatelj postavlja.

Ivan Stanić rođen je u Našicama, te je završio BA studij Filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti. Radi kao redatelj i scenarist na nacionalnoj televiziji te na filmovima, serijama i reklamama kao asistent režije. Njegovi filmovi su kratkometražni „Rosebud“, „Minute“ i „Party“ koji je ujedno bio njegov završni rad na Akademiji dramske umjetnosti.

Comments are closed.