Iako je tjestenina mnogim Hrvatima glavna namirnica u pripremi jela kao što su pasta Bolognese, dalmatinska pašticada, tjestenina s Istarskim tartufima i tako dalje, mnogi i dalje čine greške u njezinoj pripremi. U nastavku vam donosimo pet najčešćih pogrešaka i upute kako ih izbjeći.
1. Kuhate ju u nedovoljno vode
Tjesteninu je potrebno kuhati u velikom loncu punom vode kako bi otpustila škrob. Ukoliko se tjestenina kuha u nedovoljnoj količini vode, slijepit će se.
2. Bacate škrobnu vodu
Nakon kuhanja tjestenine bacate škrobnu vodu (vodu u kojoj se kuhala tjestenina kuhala). Nakon pripreme tjestenine, u ranije pripremljeni umak dodajte nekoliko žlica škrobne vode. Ona će povezati umak i tjesteninu te će škrob umaku pružiti dozu kremoznosti.
3. Tjesteninu kuhate prije umaka i ostavljate ju da stoji
Tjesteninu je potrebno odmah nakon kuhanja pomiješati s umakom. Ukoliko ju ostavite da stoji, slijepit će se.
4. Stavljate ulje na tjesteninu nakon kuhanja
Ukoliko stavite ulje na tjesteninu neposredno nakon kuhanja, a prije miješanja tjestenine s umakom, ono će napraviti svojevrstan omotač oko nje. Tjesteninu je potrebno odmah pomiješati s umakom kako bi ga upila i povezala se s njim.
5. Predugo kuhate tjesteninu
Talijani tjesteninu pripremaju Al dente, odnosno ,,pod zub”. To znači da tjestenina treba biti dovoljno čvrsta kako bi svojim oblikom i teksturom uspjela upiti dovoljno umaka.
Comments are closed.