Press "Enter" to skip to content

Pet najčešćih grešaka koje pravite pripremajući tjesteninu

foto: hippopx

Iako je tjestenina mnogim Hrvatima glavna namirnica u pripremi jela kao što su pasta Bolognese, dalmatinska pašticada, tjestenina s Istarskim tartufima i tako dalje, mnogi i dalje čine greške u njezinoj pripremi. U nastavku vam donosimo pet najčešćih pogrešaka i upute kako ih izbjeći.

1. Kuhate ju u nedovoljno vode

Tjesteninu je potrebno kuhati u velikom loncu punom vode kako bi otpustila škrob. Ukoliko se tjestenina kuha u nedovoljnoj količini vode, slijepit će se.

2. Bacate škrobnu vodu

Nakon kuhanja tjestenine bacate škrobnu vodu (vodu u kojoj se kuhala tjestenina kuhala). Nakon pripreme tjestenine, u ranije pripremljeni umak dodajte nekoliko žlica škrobne vode. Ona će povezati umak i tjesteninu te će škrob umaku pružiti dozu kremoznosti.

3. Tjesteninu kuhate prije umaka i ostavljate ju da stoji

Tjesteninu je potrebno odmah nakon kuhanja pomiješati s umakom. Ukoliko ju ostavite da stoji, slijepit će se.

4. Stavljate ulje na tjesteninu nakon kuhanja

Ukoliko stavite ulje na tjesteninu neposredno nakon kuhanja, a prije miješanja tjestenine s umakom, ono će napraviti svojevrstan omotač oko nje. Tjesteninu je potrebno odmah pomiješati s umakom kako bi ga upila i povezala se s njim.

5. Predugo kuhate tjesteninu

Talijani tjesteninu pripremaju Al dente, odnosno ,,pod zub”. To znači da tjestenina treba biti dovoljno čvrsta kako bi svojim oblikom i teksturom uspjela upiti dovoljno umaka.

Comments are closed.