Press "Enter" to skip to content

Pet putovnica po minuti – Ujedinjeno Kraljevstvo pruža ruku izbjeglicama iz Hong Konga

Napetost i tenzije u Hong Kongu se ne smanjuju. Još od ljeta 2019. godine autonomnost regije pati od rastuće intervencije Kineske vlade. Provođenjem sigurnosnog zakona u lipnju koji dozvoljava suzbijanja građanskih prava, te ostavkom 19 prodemokratskih zakonodavaca prošlog mjeseca, budućnost slobode građana Hong Konga ostaje neizvjesna.

Utočište je mnogima omogućila Velika Britanija, koja je ove godine dodijelila više od 216 tisuća putovnica onima u potrebi. Čak 60 tisuća izdano je samo u mjesecu listopadu. To je otprilike pet putovnica svake minute od početka godine. British National Overseas putovnice omogućuju petogodišnji boravak u zemlji, te daju šansu za zadobivanje punog državljanstva u budućnosti.

Kineska ministrica vanjskih poslova Hua Chunying optužila je Ujedinjeno Kraljevstvo za miješanje u tuđe političke odnose, te tvrdi da je time prekršen međunarodni dogovor dvije države. Također je izjavila da Kina razmišlja o ne priznavanju britanskih putovnica, te da ima pravo na daljnje provođenje novih mjera, pošto je U.K. prvo prekršilo sporazum.

Comments are closed.