Press "Enter" to skip to content

Pet slavnih staza na kojima će se i u narednoj sezoni voziti utrke Formule 1

 Na službenoj stranici Formule 1 objavljen je konačni popis utrka za sezonu 2023. Na popisu se nalaze 23 lokacije umjesto prvotno planiranih 24. Naime, zbog situacije s COVID-19 još jednom se odgađa Velika nagrada Kine. Nova sezona započinje 5. ožujka velikom nagradom Bahreina u Sakhiru, a završit 26. studenog Velikom nagradom Abu Dabija na Yas Marina stazi. Ususret tome, izdvojili smo pet slavnih staza na kojima će se i ove sezone voziti utrke Velike nagrade Formule 1.

Velika nagrada Belgije
  • Velika nagrada Azerbajdžana, Baku City Circuit

Staza koja se proteže glavnim gradom Azerbajdžana nudi mnoštvo uzbuđenja zbog mješavine velikih brzina i uskih zavoja te blizine zidova. Ovakva staza ne ostavlja mjesta pogreškama. Svih 6003 km staze proteže se kroz jezgru Bakua, uz UNESCO Svjetsku baštinu, odnosno Zid tvrđave Baku. Ovo je jedna od staza koja iz godine u godinu nudi napete utrke i neočekivane završetke. Najbrži krug drži Charles Leclerc s vremenom 1.43.009 iz 2019. godine.

  • Velika nagrada Monaka, Circuit de Monaco

Ulična staza čijih se 3337km proteže prometnicama Monte Carla i La Condaminea. Monako je jedna od onih utrka u kojoj svi vozači sanjaju pobjedu. Ova staza ima kultno mjesto u motosportu te svake godine pruži neke od najspektakularnijih trenutaka u kalendaru Formule 1. Prva Velika nagrada Monaka održala se 1950. godine od koje su na stazi napravljene samo minimalne preinake. Rekord staze iz 2021. godine drži Lewis Hamilton s vremenom 1.12.909.

  • Velika nagrada Velike Britanije, Silverstone Circuit

Silverstone je domaćin Velike nagrade Velike Britanije. Uz Monako i Monzu, Silverstone je mjesto na kojem se 1950. godine vozila prva sezona Formule 1. Staza je nastala na pisti za vojne zrakoplove iz II. svjetskog rata. Tri uzletišta, u klasičnom formatu trokuta nalaze se unutar 5891 km staze i daju joj specifičan izgled. 2020. godine ciljna ravnina dobila je naziv po sedmerostrukom prvaku Formule 1 Lewisu Hamiltonu kao zahvala za sva postignuća. Rekord kruga drži Max Verstappen s vremenom 1.27.097. iz 2020. godine.

  • Velika nagrada Belgije, Circuit de Spa-Francorchamps

Spa-Francorchamps smatra se jednom od najboljih staza, te je uz to i jedna od najdražih i vozačima i navijačima. Eau Rouge je najslavniji zavoj na svijetu, iz kojeg se pruža pogled na bolide koji s više od 300 km/h prilaze snažnoj uzbrdici. Također, jedna od posebnosti ove staze je nepredvidiva mikroklima, što znači da vozači tijekom jednog kruga često savladavaju različite vremenske uvjete. Nije neočekivano ako na jednom dijelu staze pada kiša, a na drugom sija sunce. Staza je duga 7004 kilometra na kojima rekord drži Valtteri Bottas s 1.46.286 iz 2018. godine.

  • Velika nagrada Italije, Autodromo Nazionale Monza

Italija je domovina Ferrarija i jedne od najpoznatijih staza u motosportu. Od izgradnje 1922. do danas Monza je postala jedan od talijanskih simbola automobilizma. Zahvaljujući dugim ravninama i zavojima visoke brzine dobila je status „hrama brzine“. Nažalost, Monza je i staza na kojoj je poginulo mnoštvo ljudi baš zbog brzine, što je navelo na razne konfiguracije staze kako bi se spriječile tragedije. Staza je danas duga 5793 kilometra, a rekord kruga još uvijek drži Rubens Barrichello s vremenom 1.21.046 iz 2004. godine.

Comments are closed.