Press "Enter" to skip to content

Pfeizer i BioNTech najavili cjepivo protiv COVID-19 sa više od 90% uspješnosti

 

 

Izvor: Getty Images

Farmaceutska tvrtka Pfeizer uz biotehnološku kompaniju BioNTech, objavili su da je prema prvoj, privremenoj analizi uspješnosti njihovo cjepivo protiv COVID-19 90% učinkovito. Također, rezultati treće i završne faze kliničkih ispitivanja 8.11.2020., pokazuju da cjepivo BNT162b2 nema nuspojava.

Kliničko ispitivanje faze 3 (cjepiva BNT162b2) započelo je 27. srpnja i do danas je u njega uključeno 43.538 sudionika, a do 8. studenoga drugu je dozu cjepiva je primilo gotovo 39.000 testiranih sudionika. Sudionici ovih ispitivanja imaju različita rasna i etnička podrijetla, a 42% su globalni sudionici dok je 30% američkih. Konačna analiza se očekuje kada se broj zaraženih ispitanika dođe na 164. Istraživanje će također pokazati učinkovitost imunosti na COVID-19 neovisno o težini bolesti.

Pfizer i BioNTech, uz rezultate učinkovitosti cjepiva, rade na pripremi podataka o sigurnosti koje zahtjeva FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) kako bi prikazali sigurnost i kvalitetu proizvedenog cjepiva. Također, sudionike ispitivanja će pratiti tijekom naredne dvije godine kako bi provjerili mogućnost pojave nuspojava. Pfizer i BioNTech najavljuju mogućnost globalne proizvodnje 50 milijuna doza cjepiva, a do 1,3 milijarde doza u 2021. godine.

Prof. Ugur Sahin, suosnivač i direktor BioNTecha je naglasio: “Ovo je pobjeda za inovaciju, znanost i napore globalne suradnje. Kada smo započeli ovo putovanje prije 10 mjeseci, nadali smo se ovakvom rezultatu. Pogotovo danas, kada smo svi usred drugog vala i mnogi od nas su u karanteni, još više cijenimo koliko je ova prekretnica važna na našem putu prema okončanju ove pandemije i kako bi se sve vratilo na normalno.”

 

Comments are closed.