Press "Enter" to skip to content

Plenković odgovorio Milanoviću: “Dok neki rade, neki odmaraju”

Prilikom službenog posjeta Zadru ovoga petka premijer Plenković osvrnuo se na priopćenje iz Ureda predsjednika RH u kojem se optužuje premijera i ministra obrane za namjerno držanje oznake tajnosti na zaključcima Inspektorata obrane o postupanju Roberta Hranja.

Iz Ureda predsjednika tvrde kako zapisnici Inspektorata obrane od 10. siječnja 2022. potvrđuju kako načelnik Glavnog stožera OSRH Robert Hranj i Glavni stožer OSRH nisu postupali protivno zakonu, ali kažu da se ti zapisnici i dalje skrivaju od javnosti s ciljem nanošenja štete OSRH.

A istina je, potvrđuju to Zapisnici Inspektorata obrane, da je ministar obrane lagao kada je admirala Hranja javno optužio da krši Zakon o obrani te ga javno pozvao da podnese ostavku i na taj način nanio grubu štetu OSRH.”, stoji u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković odgovorio je kako su sporni dokumenti pod nadležnošću Inspektorata obrane, a ne njega ili Vlade.

“Još jednom upućujem predsjednika da surađuje s ministrom obrane. Njegova konstatacija u pismu koje je uputio meni, da on više ne može surađivati s ministrom obrane je apsolutno neprihvatljiva. Po toj logici bi svatko od nas mogao reći da s nekim ne može i ne želi surađivati. To nije kultura dijaloga u Hrvatskoj 2022. godine i upućujem predsjednika na suradnju i razgovor s ministrom obrane”, dodao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na projekt nabave borbenih vozila pješaštva Bradley i podsjetio kako je to projekt njegove prve vlade iz  2017. godine.

“Neki odmaraju, a neki rade. Mi koji radimo smo u međuvremenu s američkom stranom, kada je riječ o Bradleyima, borbenim vozilima pješaštva, dogovorili puno bolji aranžman za Hrvatsku – i u financijskom smislu i u smislu opremanja vozila i u smislu rezervnih vozila koja će nam biti isporučena. Sljedeći tjedan ćemo malo detaljnije izvijestiti hrvatsku javnost da kada se te stvari ozbiljno rade, onda jačamo sposobnosti hrvatske vojske i obranu”, izjavio je premijer.

Kazao je kako će ovaj projekt biti od velike važnosti za unaprjeđenje Hrvatske vojske i tvornice Đuro Đaković , a poboljšati će i odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

izvor: Hina

Comments are closed.