Press "Enter" to skip to content

Plenković pozitivan na koronavirus – tko je zamjenik?

30. studenog 2020. glasnogovornik Vlade je objavio kako je premijer Andrej Plenković pozitivan na koronavirus. Kako je već dva tjedna u samoizolaciji, nema opasnosti da je zarazu prenio na bliže suradnike. Njihovi testovi su, kao i premijerov, bili negativni, ali zbog funkcije koju imaju bit će ponovno testirani. Sam je izjavio kako se osjeća dobro i da ima blaže simptome, pa će posao obavljati od kuće. to se prvenstveno odnosi na sastanke užeg kabineta i sjednice Vlade na kojima je sudjelovao online. 

Foto: PIXSELL

Ipak, preostaje otvoreno pitanje tko je njegov zamjenik i time prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske?

Zakon o Vladi kaže: “Ako predsjednik Vlade odredi prvog potpredsjednika Vlade, on zamjenjuje predsjednika Vlade u slučaju njegove spriječenosti ili odsutnosti. Zamjenjivanje predsjednika Vlade nije moguće u pitanjima i postupcima odlučivanja o povjerenju Vladi, imenovanju i razrješenju člana Vlade”. Iako su potpredsjednici Vlade  Davor Božinović, Tomo Medved, Zdravko Marić i Boris Milošević, nije bilo jasno tko je prvi potpredsjednik i mijenja premijera u slučaju bolesti.

Ipak, premijer je za svog zamjenika postavio Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra branitelja koji će u njegovoj odsutnosti potpisivati sve akte Vlade.

Foto: PIXSELL

Comments are closed.