Press "Enter" to skip to content

Plesna predstava “Evolucija uma”

Zagrebački plesni centar počastio je publiku s dvije reprize predstave “Evolucija uma” koreografkinje Katarine Đurđević. Predstava razrađuje tematiku sve naprednije umjetne inteligencije te njezine uloge u umjetnosti poput mogućnosti sastavljanja plesne predstave.

Nakon uspješne premijere četvrtog studenog, u Zagrebačkom plesnom centru nastupile su još dvije izvedbe predstave “Evolucija uma” 28. i 29. studenog, 2023. godine.

Koncept predstave osmišljen je kao ispitivanje kreativnih sposobnosti umjetne inteligencije, a ujedno je i kritika digitalnog društva. Autorica i koreografkinja Katarina Đurđević provocira gledatelje i ubacuje u predstavu izume koje su obilježili nagli razvoj tehnologije u 21. stoljeću – komunikacijski sustav ChatGPT, Virtual Reality Naočale, (vrlo simpatičan) robotski usisavač, buket cvijeća sastavljen od LEGO kockica. Gledatelje se, na samome početku predstave, poziva da fotografiraju i snimaju izvedbu te da je ne zaborave podijeliti na društvenim mrežama.

Izvođački trio uvjerljivo prati pripisane uloge na sceni. Petra Valentić (ZPA) pri početku nastupa ustraje u “industrijski” oštrim i kružnim pokretima koje je predložio ChatGPT. Plesačica se kasnije opušta i uživa u naletu energije slušajući gramofonsku ploču Elvisa Presleya u duetu s Ivom-Ivančicom Horvat. Autor glazbe Robert Nappholz također je prisutan na sceni kako bi svojim naglim promjenama tonova istaknuo nepredvidiv karakter napretka tehnologije.

Brošure i plakati za promociju ove predstave gotovo da i ne postoje u klasičnom obliku već su sve informacije bile dostupne putem QR koda. Đurđević je pojasnila tu odluku jednom zgodom… Naime, pri posjeti jednome uglednom restoranu, autorica je zatražila jelovnik dok joj je konobar odgovorio da jelovnici nisu dostupni u fizičkome obliku već samo putem QR koda. Taj odgovor joj se nipošto nije svidio te je nakon te interakcije ustala i napustila restoran.

Comments are closed.