Press "Enter" to skip to content

Početak cijepljenja u Hrvatskoj javnozdravstvenom kampanjom “Zajedno kroz krizu”

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na užem kabinetu kabinetu Vlade 23. prosinca bit će potvrđen službeni početak kampanje cijepljenja stanovništva u svrhu zaštite od virusa Covid-19.

Cilj nacionalne kampanje “Zajedno kroz krizu” je građanima pružiti što više korisnih informacija o cjepivu i njegovim učincima kako bi imali uvid u cijelu situaciju te o mogućim popratnim pojavama i kontraindikacijama prilikom i poslije cijepljenja, kao i organizaciji i načinima provedbe programa cijepljenja za sve građane koji se odluče cijepiti. Nacionalni program cijepljenja protiv koronavirusa izradio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a njime su obuhvaćene sve radnje i postupci u organizaciji i provedbi cijepljenja građana Republike Hrvatske.

Prioritetne skupine za provedbu cijepljenja su zdravstveni djelatnici koji su u izravnom kontaktu sa zaraženima i oboljelima od koronavirusa (u programu definirani kao grupa A1). Nakon njih prioritet su korisnici ustanova socijalne skrbi (štićenici domova za starije i nemoćne osobe) te zaposlenici koji rade u tim ustanovama. I naposljetku će na red doći sve osobe starije od 65 godina i osobe s ozbiljnijim zdravstvenim tegobama poput onkoloških bolesnika i dijabetičara. Cijepljenje će se obavljati u dva navrata – nakon primitka prve doze cjepiva docjepljivanje će se obaviti nakon 28 dana. Cijepit će se istovrsnim cjepivom oba puta.

Izvor: Adiva.hr

Isporuke cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech u svim zemljama Europske Unije bit će 26. prosinca 2020. godine, i to u simboličnim količinama. Prva cijepljenja obavljat će se 27., 28. i 29. prosinca 2020. Cijepljenje je besplatno, a time i dostupno za sve građane. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) kao nositelj programa cijepljenja osigurao je sa svojim partnerima odgovarajuće kapacitete i uvjete za smještaj i skladištenje cjepiva koje će biti isporučivano Hrvatskoj. Cjepivo Pfizer/BioNTecha zahtijeva pohranu u posebnim uvjetima – u komorama na temperaturi od -70 Celzijevih stupnjeva.

Hrvatska je ugovorila milijun doza cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech, 2,7 milijuna doza cjepiva Astra Zenece, 900.000 doza cjepiva Johnson&Johnsona te milijun doza cjepiva proizvođača Moderna/Lonza. Ugovorena je količina od 5,6 milijuna doza, što je dovoljno za cijepljenje 2,8 milijuna punoljetnih osoba. U Hrvatskoj osobe ispod 18 godina neće imati mogućnost cijepljenja.

 

Comments are closed.