Press "Enter" to skip to content

Početak proljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora pružio uzbudljivo političko sučeljavanje vladajućih i oporbe

Nakon jednomjesečne pauze 10. sjednicom započelo je redovito proljetno zasjedanje Hrvatskog sabora. Na dnevnom redu sjednice nalazi se 160. točaka, a uza sve ostale teme o kojima trebaju raspraviti, predviđa se kako će ovo zasjedanje trajati minimalno do sredine ožujka.

Iako se očekivalo da će današnje prijepodne, koje je rezervirano za postavljanje pitanja premijeru i vladi, proći u revijalnom tonu, dogodilo se suprotno. Oporba se žestoko obrušila na premijera Andreja Plenkovića (HDZ) koji je vješto odbacio svaku optužbu te tako ostao čistih ruku. U nastavku donosimo par paprenih pitanja upućena premijeru.

Izvor: službena web stranica Hrvatskog sabora

Miro Bulj: “Pada cijena barela, a u Hrvatskoj raste cijena goriva?!”

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću vezano za cijene goriva koje bi trebale biti manje s obzirom na cijenu nafte na svjetskom tržištu te koje su mjere poduzete kako bi se spustila cijena.

“Mi smo prije tri mjeseca donijeli uredbu s kojom smo limitirali cijene goriva na 11,10kn, držali cijenu dva mjeseca i na taj način izbjegli bilo kakav udar na građane kada je riječ o njihovim financijama. (…) Nakon toga smo prepustili cijene tržištu, a ukoliko budemo imali procjenu da će cijene biti više od ove današnje, mi ćemo opet limitirati cijenu za sva goriva osim premium goriva na onu razinu kakva je bila prije.”, odgovorio je premijer.

Izvor: isječak iz prijenosa sjednice

Sandra Bečić o stanju s aferom HNB

Saborska zastupnica Sandra Benčić iz Možemo! je postavila piranje o stanju u HNB-u po pitanju nedavno otkrivene afere vezane za iskorištavanje povlaštenih informacija.

Na to pitanje Plenković je poručio: “Ja poznajem guvernera Vujčića, nemam razloga ne vjerovati u ono što je kazao javno, a rekao je i meni. Rekao je da je imao dionice dviju banaka i to da ih je prodao prije nego što je imenovan, prije 20 godina.”

Nezadovoljna odgovorom premijera, Benčić je iskoristila svoje pravo odgovora te kazala: “Zbilja bi se bilo lijepo odmoriti u vašoj glavi, da je sve lijepo u državi, a da građani sve to krivo vide. Kad ste odgovarali, iznijeli ste ponovno teze koje odgovaraju teorijama zavjere. Dakle nije problem što zaposlenici i direktori HNB-a trguju dionicama banaka koje oni reguliraju, nego je problem to što je netko vidio i rekao. To je problem. Neki akteri koji žele demontirati HNB baš kad pristupamo europodručju”

izvor: službena Facebook stranica Možemo!

Siniša Hajdaš Dončić: “Avioni su preletjeli Markov trg, popili ste šampanjac, cijena je porasla za nekoliko stotina milijuna, zašto ne objavite ugovor da ga građani vide?

SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić dotaknuo se pitanja nabave borbenih aviona koja je hrvatske građane koštala oko 9 milijardi kuna: “Zašto vi taj ugovor ne objavite hrvatskim građanima da oni znaju koliko je novaca potrošeno i na što je potrošeno?”.

Ubrzo je uslijedio i odgovor premijera: “Vi idete izravnom aluzijom na koruptivne radnje predsjednika hrvatske vlade i predsjednika Francuske, pa jeste vi normalni? (…) Predložit ću ministru obrane da vas pozove sve u MORH da to pogledate, pa da sukladno vašem nahođenju puštate na portale tipove naoružanja za koje će svaka država rado saznati što u ugovoru piše.”

Izvor: služene stranice Vlade RH

Sutra na redu pitanje ministra Horvata

Tijekom sutrašnjeg zasjedanja na inicijativu Anke Mrak Taritaš (Glas) predviđen je sastanak oporbe kako bi se dogovorili o opozivu ministra graditeljstva Darka Horvata (HDZ).

Uz to Sabor bi trebao raspraviti i o paketu zakona o socijalnoj skrbi, dok će zastupnici iz Zeleno-lijevog bloka traži da se vladu zaduži da zbog naglog rasta cijena plina nađe zakonsko rješenje za smanjenje stope PDV-a na plin.

Sjednicu s početkom u 9:30 sati možete pratiti na četvrtom programu HRT-a.


Comments are closed.