Press "Enter" to skip to content

Pohanci Vegetarijanci – jelo za svakoga!

Kako ne biste rekli da brinemo samo o našim ljubiteljima mesnih jela, pripremili smo poseban recept koji se zasniva na povrću, a sviđa se baš svakome – čak i onima koji od povrća oduvijek okreću glavu. Sigurni smo kako ćemo vas oduševiti novim kulinarskim idejama i potaknuti da probate nešto sasvim novo.

Pohanci Vegetarijanci je zapravo prethodno skuhano, a zatim pohano povrće (mrkva i cvjetača) od kojih se naprave maleni popečci uz pomoć jaja, brašna i krušnih mrvica, a poslužuju s kuhanom rižom i umakom od gljiva i vrhnja.

Za ovo jelo su vam potrebni:

Za Pohance:

  • 1 cvjetača
  • 3-4 mrve (ovisno o njihovoj veličini i vašem ukusu)
  • brašno
  • 1 jaje
  • krušne mrvice
  • suncokretovo ulje

Za prilog i umak:

  • 100g riže
  • vrhnje
  • bukovače (ili cijele, ali nasjeckane na komade, ili stručak)

Priprema:

Pripremite povrće (mrkvu i cvjetaču) za kuhanje u posoljenoj vodi – narežite mrkvu kako bi se brže skuhala jer će cvjetači trebati kratko da omekša.

Stavite kuhati te nakon cca 20min (svakako provjerite raspada li se povrće kao što bi i trebalo) izvadite ga van. Zatim vilicom, mikserom ili nekim drugim alatom koji vam je blizu, a služi svrsi, u potpunosti zdrobite povrće i napravite kašu.

Kašu obavezno ostavite nekoliko minuta da se ohladi jer ako ćete odmah staviti u smjesu jaje ono će koagulirati (zgrudati se) i nećete postići željeni ishod. Nakon što se smjesa ohladi u nju dodajte jaje, krušne mrvice i brašno. Težite tome da vam čvrstoća mase bude nešto gušća nego masa za palačinke.

Ugrijte na tavi suncokretovo ulje, te žlicom stavite smjesu na vruće ulje da se peče do zlatno smeđe boje.

Dok se Pohanci peku, stavite kuhati 100g riže. Ne treba vam više od 100g jer su Pohanci izrazito zasitni tako da i kruh možete izbaciti uz ovo jelo ukoliko vam on stvara probleme ili samo želite uštedjeti koju kunu na barem jednoj namirnici. Ukoliko ne znate kuhati rižu i oduvijek vas to muči tajna je u količini vode. Dvije šalice vode na šalicu riže je željeni omjer.

Dok se Pohanci peku i riža krčka mogli biste pripremiti umak. Umak se radi tako da se gljive stave na vruću tavu i zaliju vodom te kuhaju sve dok ne otpuste čvrstoću i postanu meke. Zatim smanjite temperaturu kako vam vrhnje ne bi uništilo kuhinju i ukiselilo se te ga lagano dodajte gljivama. Začinite željenim začinima uključujući malo soli i papra.

Nakon završenog jela jedino što preostaje je uživati u njemu i uzeti maleni predah od svakodnevnih problema.

Dobar tek!

Comments are closed.