Press "Enter" to skip to content

Političar ponovno izabran na javnu funkciju nakon uhićenja zbog sumnje na korumpiranost? Da, moguće je. Matija Posavec ponovno je međimurski župan!

Foto: galerija fotografija Međimurske županije

Međimurska županija je u nedjelju na izborima odabrala novog starog župana, Matiju Posavca. Na izbore je izašlo 26.228 građana, što je tek 28.96% birača cijele Međimurske županije. Ipak, Matija Posavec je s rekordnih 79.89% nadmoćno pobijedio svoje protukandidate; Sandru Herman – Reformisti (7.98%), Darka Zvera – Fokus (7.97%) te nezavisnog Mladena Novaka (2.93%).

Ove prijevremene izbore još je u rujnu raspisala Vlada Republike Hrvatske nakon što je Matija Posavec podnio ostavku na dužnost župana zbog uhićenja koje je uslijedilo zbog sumnje DORH-a da je primao mito, zloupotrebljavao položaj i trgovao utjecajem.

Posavec se mogao ponovno kandidirati jer nema pravomoćnu presudu, a upitnu etičnost ponovnog kandidiranja opravdava riječima: “Mito je kada nešto za taj novac napravite, ja sam dobio samo donaciju.”

Ova nadmoćna pobjeda potaknula je dinamičan diskurs u političkom i medijskom prostoru kojeg karakterizira čuđenje i nevjerica, zato što se protiv župana još uvijek vodi otvorena istraga. Ono pravo pitanje koje mora ugledati svjetlo dana u tom diskurstu je čemu čuđenje? Na čelu zemlje je politička stranka s pravomoćnom presudom, pokojni gradonačelnik Zagreba nekoliko je puta bio uhićen pa vraćen na položaj, gradonačelnici mnogih, manjih i većih, gradova imaju pravomoćne presude ili otvorene istrage protiv sebe. Zašto onda jedan Matija Posavec ne bi ponovno bio župan? Ovaj slučaj samo potvrđuje činjenično stanje u državi, i pravilo, da se korupcija uvukla u svaku poru društva i da ćeš bolje proći ako si korumpiran. Zar nije uistinu tako?

Vjerujem da otkako je hrvatske države, na regionalnoj razini nigdje nikad nije bio ovakav rezultat. Međutim, ovo nije moja pobjeda, ovo je pobjeda građana Međimurja. Ovo je pobjeda svih onih koji su od prvog dana pa proteklih više od dva mjeseca vjerovali u mene.

Matija Posavec

#MatijaPosavec #Međimurje #izbori #kandidatura #nadmoćnapobjeda #mito #korupcija #etika

Comments are closed.