Press "Enter" to skip to content

Politički obračuni u SAD – u: Predsjednički izbori su pokradeni?

Izvor: Flickr.com
Izvor: Flickr.com

Iako je Američki kongres potvrdio pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima, pristalice Donalda Trumpa su 6. siječnja prosvjedujući upale u zgradu Kongresa u Washingtonu ne slažući se s ishodom izbora. Tijekom demonstracija i prosvjeda poginulo je četvero ljudi, a uhapšene su 54 osobe.

Unatoč neizvjesnoj utrci za mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, republikanac Donald Trump je izgubio izbore, a prvi čovjek SAD – a postaje predstavnik Demokratske stranke – Joe Biden osvojivši 270 elektorskih glasova. Nakon gubitka izbora, Donald Trump je zajedno sa svojim pristašama poručio kako ne priznaju legitimnost glasova i prihvaćanje poraza. Nakon policijske intervencije i dramatičnih događaja u Kongresu, proglašen je policijski sat u cijelom Washingtonu. Trump je na svojem Twitteru objavio: „…To su stvari koje se dogode kad se sveta izborna pobjeda tako brutalno i nasilno oduzme velikim patriotima koji se već dugo tretira loše i nepravedno…”. Nakon višemjesečnih pozivanja na nasilje i isticanja upitnosti protivnikove pobjede, Trump je ustvrdio kako su ovakvi prosvjedi i demonstracije logična posljedica izborne krađe. Zbog opasnosti od nasilja i raspirivanja već ozbiljnih stranačkih razilaženja, Twitter je ograničio svojim korisnicima dijeljenje videa s jučerašnjeg prosvjeda, kao i objava Donalda Trumpa. Također, Twitter je poduzeo brojne mjere kako bi se reducirali svi sadržaji i materijali koji promoviraju prijetnje i nasilje te se takvi tweetovi neće moći lajkati ili retvitati. Iako je Donald Trump preko te društvene mreže pozivao na prosvjede te isticao neutemeljene i neprovjerene tvrdnje o krađi izbora, svoje političke pristaše je pozvao na mirni prosvjed i povratak kućama.

Kongres je potvrdio valjanost izbora i legitimnost Bidenove pobjede, stoga demokratsko društvo ne smije priznavati i podržavati  nasilničke ispade s ciljem iskazivanja nezadovoljstva. Kongresnici ističu kako su javno iznošenje mišljenja i mirni prosvjedi pravo svakog Amerikanca, ali ovakav napad se strogo osuđuje jer nasilje, kako oni tvrde, nikad ne pobjeđuje.

Comments are closed.