Press "Enter" to skip to content

Poljički soparnik – vrhunsko autohtono jelo pod zaštitom UNESCO-a

Jeste li ikada jeli Poljički soparnik? Autohtona svečana „pita od blitve“  koja je nekada bila posno sirotinjsko jelo, a danas je specijalitet koji se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara pri UNESCO-u i Ministarstvu kulture.

Upravo moja obitelj dolazi iz područja iz kojeg potječe soparnik stoga sam ovih blagdana imala priliku svjedočiti i sudjelovati u pripremi i pečenju domaćeg soparnika po izvornoj recepturi svoje bake.

izvor slike: pag.si

Što je Poljički soparnik?

Poljički soparnik, nazvan još i Poljički zeljanik ili Poljički uljenjak, je pekarski proizvod okruglog oblika od razvaljanog tijesta ispunjen blitvom i kapulom (čitaj crveni luk). Promjera je od 90 do 110 centimentara ovisno o promjeru sinije (okrugla daska na kojoj se polaže tijesto). Peče se u kominu, užarenom otvorenom ognjištvu, u žeravi s lugom (na žaru s pepelom).

Soparnik je prepoznatljiv po mnogočemu, a ističe ga zlatno-zelenkasti sjaj od namazanog maslinovog ulja na gornjem sloju s posutim sitnim komadićima lukom (čitaj češnjak). Soparnik je autentičan i po dijagonalnom rezanju kojim fete (čitaj izrezani komadi) poprimaju oblik romboida. Rubni komadi soparnika nepravilnog su oblika i imaju uvrnute rubove – Poljičani  takve komade nazivaju okrajci. Specifičan okus soparniku daje sinergija blitve, maslinovog ulja i češnjaka.

izvor slike: soparnik.eu

Tajna njegove senzacionalnosti

Soparnik se proizvodi u Dalmaciji, a porijeklom je jugoistočno od Splita, između ušća rijeke Cetine i Žrnovnice, preko planine Mosor te nizvodno cijelim tokom rijeke Cetine.  Taj kraj nekada je nosio naziv Poljička republika, a danas je poznat pod nazivom Poljica. Dio moje obitelji je iz malog mjesta Tugare te nam je svima poznato da se za blagdane i svečanosti jede njegovo veličanstvo bakin domaći soparnik.

Poljička republika ima duboku povijest stoga se i zaštita soparnika temelji na dugoj i bogatoj tradiciji proizvodnje u tom kraju. Za vrijeme Poljičke republike, soparnik je bilo „ posno jelo za sirotinju“ koje se uglavnom konzumiralo za blagdane. Ta tradicija je očuvana sve do danas, osim što se soparnik danas jede i na svečanim prilikama. Primjerice, rijetko kad ćete doći na vjenčanje u Dalmaciji, a da vas ne posluže soparnikom.

Bakin Poljički soparnik

Na moj upit o bakinom receptu tetka mi je odgovorila “ja ti to ćerce odoka”. Ukratko ću opisati recept koji mi je usmeno prenijela “odoka” kao i cijeli proces pripreme soparnika u kojemu sam sudjelovala. Imajte na umu da se originalna receptura soparnika zapravo može pronaći u rukama i umovima starih i vrijednih baka ovih krajeva.

Naime, za tijesto su potrebne svega tri sastojka: brašno, sol i voda. Tijesto je potrebno dobro izmijesiti te odvojiti u 4 komada (za dva soparnika). Za to vrijeme, jedan član obitelji čisti i reže blitvu na tanke komade, dok drugi loži vatru na kominu.

Nakon toga tijesto je potrebno izvaljati u krug na tanko, skoro kao za pizzu samo veće i tanje.

Karakterističan je i način valjanja. Valjkom  dužine 90 – 130 cm valja se cijelo tijesto brzo i snažno pri čemu je potrebno kontinuirano posipati tijesto brašnom. 

izvor slike: 24 sata

Nakon valjanja, premjestile smo tijesto na siniju te ispunile unutrašnjost domaćom blitvom i sitno narezanim komadima kapule (čitaj luk). Ovo je klasični način pripreme, ali ovisno o mjestima u Poljičkom kraju, sastojci mogu varirati. Negdje se zna dodavati kupus ili čak i orasi.

Drugi komad tijesta se također prebaci posebnom vještinom ruku. Tetka je vrlo pažljivo sa sinije (okrugle drvene ploče), držeći tijesto na valjku, položila soparnik.

Krajevi se spajaju specifičnom metodom – lagano zamotamo prema unutra. Na taj način se stvara taj deblji rubni dio okrajak.

izvor slike: Rita Ratković

Kada je naš soparnik poprimio svoj oblik, dida ga je sa sinije premjestio u komin. Ključno je soparnik prekriti pepelom. Na taj način se dobiva mekano tijesto s popucalom korom i mjestimičnom nagorijelosti.

Peče se kratko, svega nekoliko minuta. Izvadi, pusti da se ohladi, pospe lukom (čitaj češnjak), rukom namaže domaćim maslinovim uljem te izreže u obliku romboida. 

Poljički soparnik nije samo jelo, već je spoj povijesti, tradicije i obitelji, jednom riječju – kulturna baština koja se s razlogom prenosi generacijama.

Comments are closed.