Press "Enter" to skip to content

Položaj HDZ na političkom planu u 2022. godini

Andrej Plenković Facebook profil

Analize HDZ-ove budućnosti u novoj godini

Analitičari i komentatori smatraju kako će HDZ u nadolazećoj 2022. godini biti u istoj situaciji u kakvoj je bio i prethodne godine, odnosno ostat će na vlasti i vladati bez problema. Također se predviđa da će se SDP stabilizirati zajedno s Možemo! te bi tada imao otprilike isti postotak podrške birača koliki HDZ sad sam ima.

Je li HDZ siguran koliko se čini?

Iako HDZ neometano vlada, ne može se zaboraviti događaj od prošle godine kada je izaslanstvo Vlade na čelu s premijerom i predsjednikom HDZ-a bilo izviždano u Banovini, koju su išli posjetiti na godišnjicu od potresao koji je uzdrmao čitavu Sisačko-moslavačku županiju.

Davno obećana obnova Banovine

U Sisku i Petrinji Plenković i njegova pratnja su bili popraćeni uzvicima kao što su : “Hoćemo obnovu!” Iako premijer i ministri stalno pričaju o obnovi i o procesu obnavljanja, činjenica je da se u godinu dana ništa nije promijenilo te samima time građani postaju sve više frustrirani. Plenković je u svojoj izjavi za medije rekao kako je tema obnove Banovine najkompleksnija tema koja se svaki dan spominje, ali naglasio je kako nitko od njih nema čarobni štapić kojim bi se sve preko noći moglo popraviti. Takve izjave samo dolijevaju ulje na vatru. Građani više ne vjeruju u obećanja Vlade i sve više izražavaju nezadovoljstvo sadašnjom Vladom, što najviše šteti HDZ-u.

COVID potvrde i stožerokracije

Isto tako je prosvjed održan na Trgu bana Jelačića krajem studenog prošle godine, bio jak udarac za HDZ jer iako je prosvjed bio usmjeren protiv COVID potvrda i takozvane stožerokracije on je bio i kritika stranke na vlasti, HDZ-a. Ako se mjere dalje budu pooštravale, nezadovoljstvo građana će samo rasti i HDZ će se naći u još nepovoljnijoj situaciji. Veliki problem HDZ-u predstavlja i činjenica da je Most prikupio dovoljan broj potpisa za referendum protiv COVID potvrda i stožera.

Poskupljenje plina i struje

Najavljuje se veliko poskupljenje plina i struje, a i cijene goriva su iznimno visoke, što opet predstavlja velike probleme za HDZ, kao vladajuću stranku. Jedan od najvećih nadolazećih problema bit će prelazak s kune na euro. Mnogo stabilnije i razvijenije zemlje, kao primjerice Italija, su osjetile inflaciju i imale su za posljedicu uzdrmano gospodarstvo i ekonomiju pa bi HDZ trebalo brinuti kako će se oni nositi s novom valutom i hoće li moći pomoći svojim građanima.

Zakon o abortusu

HDZ također nije riješio pitanje izmjene Zakona o abortusu, iako je to Ustavni sud naložio, a HDZ zajedno sa svojim koalicijskim partnerima to pitanje izbjegava staviti na dnevni red. Ono što je također problematično je Istanbulska konvencija koju je HDZ izglasao i činjenica da nisu svojim zastupnicima dopustili da glasuju prema savjesti pa su svi koji su glasali protiv kasnije pretrpjeli razne sankcije.

Milanovićeva politika izolacionizma

Početkom prosinca prošle godine 18 ljevičarskih udruga napalo je predsjednika Milanovića i nazvalo ga protagonistom u jednom od najmračnijih razdoblja hrvatske povijesti, gdje su također svrstali i Tuđmana. Na takve izjave predsjednik se ogradio i obranio Tuđmana, a HDZ uopće nije reagirao.

Comments are closed.