Press "Enter" to skip to content

Pomikaki, neobična voćka o kojoj malo tko zna

Izvor: Adiva.hr

Jesen je doba u kojem vladaju prehlade, gripe i viroze. Mnogi savjetuju kako je za podizanje imuniteta najbolje konzumirati vitamin C koji se može pronaći u sezonskim agrumima poput mandarina, naranča, limuna te šipka. Uz njih, jedna neobična voćka puna vitamina C, beta karotena i beta kriptoksantina, mangana, bakra i kalija pomoći će vam da ove jesensko – zimske dane provedete zdravi.

Podrijetlo

Pomikaki, na našim prostorima poznatija kao japanska jabuka, neobična je voćka koja potječe iz Kine. Međutim, Japanci su od nje napravili specijalitet te je zahvaljujući tome dobila ime. Postoji više od dvije tisuće sorti, no najpoznatija je sorta Kaki. Ukusna je, ali vrlo skupa voćka. Primjerice, u hrvatskim trgovinama cijena po komadu iznosi 7,90 kn. U Koreji i Japanu uzgoj pomikakija toliko se proširio da su stvorene i nove sorte. U devetnaestom stoljeću prenesen je u Europu, a uspijeva na područjima gdje prevladava blaga sredozemna klima.

Izvor: Colours of Istria

Uzgoj stabla

Mnogi Japanci pomno njeguju stabla pomikakija kako bi plod bio što ukusniji. U zimi obrezuju grane koje su oštećene od snijega ili koje su premale, ostavljajući tako samo one najveće. Na obrezana mjesta stavlja se lijek kako grane više ne bi rasle. Također, čiste koru stabla kako bi ono bolje i brže raslo. U proljeće započinje cvatnja koja traje sve do kraja ljeta. Plod pomikakija spreman je za branje tek u jesen. Prilikom berbe plod treba biti tvrd jer se kora vrlo lako može oštetiti. Zreli, tvrdi plodovi mogu se skladištiti u hladnjaku mjesec dana, dok se smrznuti plodovi čuvaju oko 6 do 8 mjeseci. 

Beneficije za zdravlje

Japanska jabuka ima bogata nutritivna svojstva te se gotovo svaki njezin dio može konzumirati. Jede se kada plod u potpunosti dozri, odnosno kada je mekan na dodir te kada mu je meso poput želea. Mnogi vole pripremati sokove i džemove od njega, a može biti i odličan dodatak raznim slasticama koje možete pripremiti kod kuće. Japanci plodove pomikakija vole sušiti. List u tome prevladava jer se od njega mogu proizvoditi čajevi kao i rakija. Njegove sjemenke mogu se osušiti, samljeti te se dobiveni prah koristi kao kava. Kod konzumacije budite oprezni jer ukoliko voćku pojedete na prazan želudac to bi moglo uzrokovati razne probavne smetnje. Ako se uzima u većim količinama pomaže kod hemoroida, visokog tlaka, bolesti jetre i žuči te kod problema s kašljem i bronhitisom.

Izvor: Okusi.eu ggggggtfgrtgggggggggttttttmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Comments are closed.