Press "Enter" to skip to content

Porto – grad po kojem je nazvana država

Porto je jedan od najpoznatijih portugalskih gradova, te drugi po veličini, odmah iza glavnog grada – Lisabona. Smjestio se na ušću rijeke Douro koja se ulijeva u Atlantski ocean. Ovaj grad-luku na sjeveru Portugala domom zove čak 1, 7 milijuna ljudi. Prepoznatljiv je po šarenim fasadama, pločicama, ukusnim tradicionalnim jelima, vrhunskim vinima, prekrasnoj arhitekturi, raskošnim crkvama i ugodnoj atmosferi. U nastavku članka vodimo Vas kroz Porto i njegove glavne znamenitosti koje treba vidjeti.

Porto

Cais da Ribeira

Šetnjom po ovoj obalnoj šetnici možete doživjeti sve čari Porta. Ovo slikovito mjesto nalazi se uz samu obalu rijeke. Dok šetate možete osjetiti dušu ovog grada. Ulični svirači cijeli doživljaj dodatno uljepšaju svojim melodijama. Male su šanse da tijekom šetnje nećete ogladnjeti, zato što mirisi obližnjih restorana uz obalu itekako bude sva naša osjetila. Na Ribeiri se mladi navečer druže, šetaju, pjevaju, kada ih promatrate ne možete ni sami ostati ravnodušni.

Most Dom Luis I.

Jedan je od brojnih mostova koji krase Porto, ali mnogi kažu da je baš Dom Luis I. najljepši. Svojim masivnim izgledom i metalnom konstrukcijom podsjeća na Eiffelov toranj u Parizu, a to nije slučajnost jer su ga sagradili upravo suradnici Gustava Eiffela. Ako od Cais de Ribeire krenete mostom na suprotnu obalu rijeke Douro doći ćete u drugi grad, a to je Vila Nova de Gaia, gradić sa odličnim vinima.

Vidikovci

Odnese li vas put s ove strane mosta, u grad Vila Nova de Gaia, svakako preporučujemo posjet vidikovcu Jardim do Morro otkud imate priliku vidjeti svu ljepotu i raskoš Porta. Drugi vidikovac u blizini nalazi se u sklopu samostana Mosteiro da Serra de Pilar. Najbolje vrijeme za obilazak vidikovaca bilo bi tik pred zalazak sunca, a sa sobom svakako imajte i čašu nekog od hvaljenih portugalskih vina.

Katedrala Se do Porto

Nalazi se u starom dijelu grada, a rijetko tko ostane ravnodušan kada ju vidi. Kako izvana, tako i unutra, ovo djelo romaničke arhitekture ima puno detalja koji oduzimaju dah.  U prvi mah može djelovati pomalo oskudno, podsjećati na tvrđavu zbog dva tornja koja krase njeno pročelje. No što ju duže budete gledali to ćete opažati sve više prekrasnih detalja. plave pločice koje ju krase predstavljaju rane kršćanske motive i svaki je unikatan. Unutar same katedrale imate priliku diviti se najljepšim umjetničkim djelima.

Livraria Lello

Nastavite li šetati cestom od katedrale najprije ćete zamijetiti ogroman vijugavi red kojem se ne nazire kraj. Tada ćete znati da ste upravo pored možda najljepše knjižnice na svijetu koja je poslužila kao inspiracija J. K. Rowling za neke scenarije Harry Pottera.

Prekrasne plaže Atlantskog oceana

Što se tiče plaža, vjerujemo da koju god posjetite nećete pogriješiti, no ovog puta preporučujemo plaže Praia dos Ingleses, Praia do Molhe i Praia de Gondarém. Ove velike pješčene plaže okupane valovima, kojima se ne nazire kraj, uvijek su lijepo mjesto za opuštanje i bijeg od buke i gradske užurbanosti. S obzirom na to da su sve navedene plaže smještene na Atlantiku, koji je jako hladan, nećete se moći kupati, ali uvijek možete uživati u zrakama sunca i čistom zraku. Ogladnite li posjetite neki od obližnjih restorana i zatražite Franceshinu, a nakon toga kao desert svakako probajte Pastel de Nata!

Comments are closed.