Press "Enter" to skip to content

Poskupljenje cigareta: proces smanjenja konzumacije ili obmana?

Europska unija priprema nove ekonomske mjere usmjerene na istočnoeuropske zemlje kako bi pokušala smanjiti broj pušača. Predviđen je porast s trenutne najmanjeg iznosa za kutiju cigareta od 1, 8 na čak 3, 6 eura. Index piše kako će povećanje poreza omogućiti ekonomski prosperitet uz dodatnih 9.3 milijarde eura za države članice te da je cilj u konačnici smanjiti broj pušača sa 25 na 20 posto do 2025., a ispod 5 posto do 2040. godine. Hrvatska je prema podatcima Eurostata iz 2021. godine druga država po broju pušača, s čak 44.7 posto aktivnih pušača. Jedina država gora od Hrvatske je Grčka, koja broji preko 64 posto pušača. No potrebno je vratiti se na trenutak na informaciju o smanjenju pušača sa 25 na 5 posto do 2040. godine – poprilično nezrelo i neodgovorno tvrditi da će se ovom metodom smanjiti broj pušača u takvim gabaritima.

Također, ova informacija nipošto ne može biti utemeljena ni na kojem znanstvenom istraživanju s obzirom da se provode načini restrikcije pušenja već desetljećima, a ovakav pad konzumacije se još nikada nije realizirao. Ono što je još važno napomenuti jest da je ovaj čin zapravo još jedan dokaz na koji način funkcionira dinamika slobodnog tržišta – poskupljenje duhanskih proizvoda će u jednu ruku možda i ograničiti broj pušača, ali ta se teza ne može univerzalizirati s obzirom na to da postoje ljubitelji cigareta koji će sačuvati zadnju kunu ne bi li se domogli kutije cigareta.

Poskupljenje proizvoda će zasigurno omogućiti veću zaradu proizvođačima duhanskih proizvoda koji će na koncu jedini profitirati u ovoj priči. Umjesto da se Europska Unija, ako joj je toliko stalo, zalaže za aktivnu kampanju protiv pušenja uz edukaciju ili drugačiju formu restrikcije koja neće omogućiti prosperitet proizvođačima duhana, ovim putem dokazuje svoju imanentnu povezanost s tokom kapitala  i logikom slobodnog tržišta čiji je cilj kulminiranje beskrajnih količina profita kojim se u konačnici mogu okoristiti samo privilegirani.

Comments are closed.