Press "Enter" to skip to content

Posljednji dan svog mandata provest će u pomilovanju preko 100 ljudi

Foto: Pixabay

Donald Trump je nakon objave da neće prisustvovati inauguraciji novog američkog predsjednika, Joea Bidena, postao prvi američki predsjednik koji je to napravio.

Odlučio je održati oproštajnu ceremoniju u zajedničkoj bazi u Marylandu na dan inauguracije, a nakon toga odlazi na Floridu prije Bidenovog polaganja zakletve. Na svojoj oproštajnoj ceremoniji izdat će preko 100 pomilovanja američkih građana, među kojima se pronašao i američki reper, Lil Wayne.

Lil Wayne je prošli mjesec priznao krivicu za posjedovanje vatrenog oružja, zbog čega može dobiti kaznu zatvora do 10 godina. Poznato je da je američki reper podržavao Donalda Trumpa za vrijeme izborne kampanje i izbora, nakon što je objavio fotografiju sebe i bivšeg predsjednika SAD-a te podržao njegovu reformu pravosuđa i ekonomski plan za Afroamerikance.

No na tom popisu nećemo pronaći jedne od Trumpovih najbližih suradnika, Stevea Bannona, Rudyja Gulianija te čak ni Juliana Assangea. Steve Bannon je 2016. godine pomogao Trumpu u osvajanju izbora te četiri godine bio savjetnik Bijele kuće. Guliani kao Trumpov privatni odvjetnik također neće dobiti pomilovanje, usprkos tomu što je bio zagovornik izborne prevare tijekom posljednjih izbora.

Prvotna je Trumpova ideja o samopomilovanju i pomilovanju svoje obitelji odbačena, ne samo zbog upada republikanaca u Capitol, nego i zato da ne vuče sumnju na sebe.

Sva imena na popisu pomilovanja nisu poznata, ali predviđa se da će većina pomilovanja ići Trumpu u korist nakon napuštanja predsjedničkog ureda.

Comments are closed.