Press "Enter" to skip to content

Požar u Svetištu Majke Božje Bistričke – plastični kip ostao netaknut

Tri objekta su izgorjela u požaru uz crkvu Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke koji je buknuo u noći s ponedjeljka na utorak, 12./13. listopada. Potpuno su izgorjele predavaonica koja je bila smještena uz crkvu i zgrada u kojoj je bila dvorana. Gospodarskoj zgradi, u kojoj je požar buknuo, je izgorjelo krovište.

PU krapinsko-zagorska je objavila da je uzrok požara zapaljena plastična kanta u koju je ubačen neugašeni lampion. Vatra se proširila na drveni okvir prozora, a zatim na krovište gospodarske zgrade uz Svetište. U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta je procijenjena na nekoliko milijuna kuna. U požaru nije oštećen prostor Crkve na otvorenom, župni dvor niti crkva, javlja Jutarnji.hr.

Rektor Svetišta i župnik Domagoj Matošević je za dnevnik.hr rekao kako je u jednoj prostoriji zahvaćenoj plamenom izgorjelo sve osim plastičnog kipa Majke Božje Bistričke. “Dečki koji rade u toj prostoriji imali su jedan mali plastični kip koji je, zanimljivo, ostao neoštećen”, rekao je župnik Matošević. Na službenoj Facebook stranici Svetišta je objavljena fotografija kipa koji nije oštećenih u požaru. Mnogi vjernici su navedeno usporedili s požarom u crkvi iz 1880. godine u kojem je glavni oltar s kipom Majke Božje ostao neoštećen.

„Korona, potres i sada požar. Sreća je u nesreći da je izgorio samo gospodarski dio i da je javna vatrogasna postrojba udaljena samo 300-tinjak metara. Bila je to ogromna buktinja kada je plamen zahvatio staru drvenu konstrukciju.“ – rekao je u izjavi za medije Josip Milički, načelnik Marije Bistrice.

Rektor Matošević i župan Željko Kolar su izjavili da se nadaju brzoj obnovi objekata. Cilj je da se oni vrate u svoje prvobitno stanje. Istaknuli su i kako se materijalna šteta uglavnom odnosi na konstrukciju popratnih objekta. Istaknuli su i kako u požaru nije stradao niti jedan sakralni objekt u Svetištu.

Comments are closed.