Press "Enter" to skip to content

Prebrodite zimsku depresiju: savjeti za dobro raspoloženje zimi

Izvor: René Bittner

Zimska depresija ili sezonski afektivni poremećaj (SAD) oblik je depresije koji se periodično javlja tijekom određenih godišnjih doba, obično zimi ili već krajem jeseni. Neki od glavnih uzroka zimske depresije su: promjene u dužini dana i smanjenje sunčeve svjetlosti tijekom zimskih mjeseci.

Znanstvenici pišu kako nedostatak svjetlosti može utjecati na naše unutarnje biološke ritmove, utječući na hormone kao što su serotonin i melatonin koji zbog takvog nedostatka  mogu poremetiti našu regulaciju raspoloženja i naš ciklus spavanja.

Simptomi sezonskog afektivnog poremećaja mogu uključivati osjećaj tuge, umora, iscrpljenosti, povećan apetit, teškoće u koncentraciji, povećana potreba za snom, gubitak interesa za uobičajene aktivnosti te interakcije i slično.  

Zimska depresija razlikuje se od blage “zimske tuge” , koja je uobičajena u studenim mjesecima, po tome što ona značajno ometa svakodnevne aktivnosti te negativno utječe na kvalitetu života pojedinca. Stoga, donosimo nekoliko savjeta za prevenciju zimske depresije:

  1. Boravite što više na otvorenom te  budite na svježem zraku. Prirodno svjetlo može pomoći u podizanju raspoloženja.
  2. Budite fizički aktivni. Redovito vježbanje pomaže u oslobađanju endorfina.
  3. Hranite se zdravo, posebno hranom bogatom vitaminom D, korisnom za osobe koje pate od zimske depresije.
  4. Pronađite hobije koji vas raduju i ispunjavaju.
  5. Ako primijetite simptome, potražite stručnu pomoć na vrijeme.

Stručnjaci preporučuju i povećanje osvjetljenja u domu te nošenje svjetlije odjeće kako bi se poboljšalo raspoloženje tijekom zimskih mjeseci. U težim slučajevima, terapija svjetlom ili antidepresivi mogu biti korisni u liječenju zimske depresije. Kako bi se borili protiv ovog stanja, važno je prepoznati simptome na vrijeme i potražiti pomoć stručnjaka ako se osjećaji depresije produlje ili pogoršaju.

Comments are closed.