Press "Enter" to skip to content

Predsjednik Ekvadora objavio rat bandama

Nakon niza nasilnih incidenata predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio je izvanredno stanje zbog unutarnjeg oružanog sukoba pri čemu je imenovao dvadesetak bandi terorističkim organizacijama i vojnim metama.

Nakon što je vođa narkobande Adolfo Macias u nedjelju pobjegao iz zatvora, u ostalim zatvorima diljem zemlje izbili su neredi tijekom kojih su zatvorski čuvari svladani i uzeti za taoce. Uhićeno je trinaest naoružanih napadača koji su zauzeli televiziju TC tijekom prijenosa uživo, a diljem zemlje dogodilo se nekoliko eksplozija.

Noboa, koji je preuzeo dužnost krajem prošle godine s obećanjem da će zaustaviti nasilje povezano s trgovinom drogom, proglasio je u ponedjeljak 60-dnevno izvanredno stanje kao odgovor na zatvorsko nasilje. Vlada tvrdi da je nasilje reakcija na Noboin “Phoenix plan” za sigurnost, uključujući novu obavještajnu službu, taktičko oružje, visokosigurnosne zatvore i pojačanu sigurnost u lukama i na aerodromima s ukupnim troškom od oko 800 milijuna dolara.

“Današnji događaji pokazuju da radnje i odluke koje je poduzela nacionalna vlada ozbiljno utječu na kriminalne strukture, a kao odgovor su stvorili val nasilja kako bi zastrašili stanovništvo”, rekao je šef zajedničkog zapovjedništva oružanih snaga, admiral Jaime Vela.

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine izvršen je atentat na predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencija, prominentnog kritičara korupcije i organiziranog kriminala.

Od pojave pandemije koronavirusa sigurnost u Ekvadoru drastično se pogoršala. Glavnim krivcem destabilizacije većih dijelova Južne Amerike smatraju se bande povezane s krijumčarenjem droge. Prije samo nekoliko godina Ekvador je bio mirna i relativno sigurna država, međutim s obzirom da je smještena između dva najveća proizvođača kokaina na svijetu, Kolumbije i Perua, ovakav slijed događaja nije bio neočekivan.

Comments are closed.