Press "Enter" to skip to content

Predstavljen prvijenac autorice Marine Kuveždić o ženskoj emancipaciji

Nakon dvije godine pandemijskih izdanja najvećeg sajma knjige u Hrvatskoj, Interliber se vratio na zagrebački Velesajam u punom sjaju. Izlagački prostor veći je nego ikad; u čak četiri paviljona knjigoljupci mogu potražiti tiskano štivo na popustima. Osim prodaje knjiga, na Interliberu se promoviraju i predstavljaju knjige, upoznaju se novi autori te organiziraju druženja s njima.  U mnoštvu novih i nepoznatih autora našla se i Marina Kuveždić koja je na Interliberu predstavila svoj prvijenac, knjigu „Put koji je odabrala“.

Knjiga je to od dvadeset i dvije priče, a proces nastanka trajao je dvije godine, od 2020. do 2022. Prema riječima urednika, radi se o prozi u pravom smislu riječi, o dinamičnim pričama koje iako su kratke, prikazuju cijeli jedan svijet i jasno govore o događaju. Naslov nosi naziv „Put koji je odabrala“ te upućuje na put ženske emancipacije, ali zanimljivo – u knjizi su većina likova ipak muški što znači da nema razilaženja te da naslov generira oba spola, dolazak na neko svoje „ja“. Također, radi se o tome da likovi dođu do svoje prave srži, ali neki uspiju u tome, a neki ne. Naslov knjige ujedno je naslov i jedne od priča. Već u njemu se vidi događanje: likovi su postavljeni tako da moraju nešto odabrati.

Marina Kuveždić rođena je 1985. godine u Vukovaru, ali većinu svog života provela je u Velikoj Gorici i Zagrebu. Oduvijek je kaže, voljela pisati, a prvo je piskarala poeziju. Nakon toga, 2011. godine upisala je Centar za kreativno pisanje te svoje radove slala po raznim natječajima, a od Matice Hrvatske dobila je i nagradu 2013. godine. S druge strane, urednik knjige „Put koji je odabrala“, Robert Perišić vodi program za mlade, nove autore, a traži ih da mu pošalju svoje priče. Kada je Marina odabrala svoje priče, Perišić je bio jako zadovoljan: „Ona je poslala ja mislim tri priče i pomislio sam da su sve tri dobre za čitanje, a to nije baš često da dobiješ. Odmah sam locirao da imaju kvalitetu, dinamičnost i da govore o nečemu konkretnom.“ Nakon toga, Robert se njoj javio za suradnju te su stvorili „Put koji je odabrala“.

Promocija Marine Kuveždić i njezine knjige organizirala je Zajednica nakladnika i knjižara Republike Hrvatske, a završila je istom rečenicom kao i knjiga: „Vani je bilo ugodno i toplo, imala je dovoljno vremena i odlučila je krenuti prema svojoj zgradi nekim drugim, novim putem.“

Foto: instagram/Marina Kuvezdić

Comments are closed.