Press "Enter" to skip to content

Prelazak u euro već u prvim danima donio poteškoće

Svaki početak je težak, a u to su se građani Republike Hrvatske uvjerili ulaskom u 2023. godinu te prelaskom na novu valutu, euro. Iako je službena valuta promijenjena i kuna je postala dio prošlosti, prvih petnaest dana siječnja donijelo je dodatne izazove.

fotografija: Pinterest

Vlada Republike Hrvatske dozvolila je prijlazni period od prvih petnaest dana siječnja 2023.godine tijekom kojih je moguće u Hrvatskoj plaćati u kunama, no ostatak su poslodavci dužni vratiti u eurima. Način je to, kojim bi se trebalo ljudima olakšati privikavanje na novu valutu te dodatno vrijeme ukoliko nisu uspjeli razmjeniti novce do sada. Iako je jedan dio stanovništva ovakvu odluku dobro prihvatio, mnogim poslodavcima situacija je zbunjujuća i problematična.

fotografija: Instagram

Osim što često nailaze na poteškoće oko preračunavanja valuta budući da brojni građani i dalje plaćaju novcem u kunama, ne rijetko se događa da trgovci nemaju dovoljan iznos eura za povrat novca. Neki od njih već su se počeli služiti aplikacijama na mobilnim uređajima pomoću kojih računaju točne iznose novca koje moraju vratiti kupcima, a brojni su ugostiteljski objekti svoja vrata, iz navedenih razloga, zatvorili do šesnaestog siječnja.

Koliko će problema ovo donijeti u preostalih nekoliko dana, dok je kuna još važeća, ne može se znati, no jedno je sigurno. Građanima Republike Hrvatske trebat će još mnogo vremena za prilagodbu na ovaj novi način plaćanja, računanja i u konačnici, življenja.

Comments are closed.