Press "Enter" to skip to content

Premijer Plenković objasnio plan uvođenja eura u 2023. godini

Premijer Andrej Plenković je nakon prvih izjava u javnosti o okvirnim koracima o uvođenju eura, objavio plan uvođenja eura u Hrvatsku tijekom 2022. godine. Na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura objasnio je cijeli tok promjena koje će utjecati na građane. 

Da podsjetimo, Vlada je objavila kako će nakon što Vijeće EU-a odluči da je Hrvatska zadovoljila kriterije za uvođenje eura što se očekuje negdje oko 5. rujna 2022., započeti dvojno iskazivanje cijena. Za to je potrebno poznavati poznavati tečaj konverzije, a to određuje upravo Vijeće EU-a. Nakon toga će svi poduzetnici biti obvezni držati cijene u obje valute kroz cijelu 2023. godinu. Dvostruke cijene morat će biti na svim prodajnim mjestima, cjenicima, internetskim stranicama, ponudama i letcima. Od 1. siječnja 2023. moći će se plaćati u kunama, ali samo u prva dva tjedna nove godine, ali kusur će biti vraćen u eurima. Preporučuje da se sva gotovina položi na račun u banci kako bi se pretvorba provela automatski i besplatno.

Premijer navodi kako je plan Vlade da Hrvatska uđe u eurozonu do 1. siječnja 2023. „Mi smo u fazi da se provodi nacionalni plan zamjene kune za euro, tu prije svega mislim na tehničke pripreme koje se zahtijevaju od strane HNB-a i države” – objašnjava premijer sadašnju djelatnost Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Objašnjava i kako je ova godina pogodnija za ovakve promjene jer očekuje puno viši gospodarski rast od prošle godine i te da Vlada smatra da će 2021. donijeti Hrvatskoj dvoznamenkasti rast BDP-a. Premijeru je jedno od temeljnih načela zaštita potrošača: “Prvo i najvažnije je zaštita potrošača, to je okvir o kojem trebamo najviše voditi računa, da se izbjegnu bilo kakve situacije koje bi iskoristile proces zamjene na štetu.” Navodi kako upravo iz toga razloga pola godine  ranije uvodi dvojno iskazivanje cijena. „Cilj je da proces bude transparentan i informativan, da smjernice za prilagodbu gospodarstva dobiju što veći eho u javnosti i da se svi zainteresirani subjekti upoznaju s procesom” –  objasnio je te dodao pohvalu Nacionalnom vijeću. “Kad je riječ o procesu zamjene kuna u euro, tu je važno načelo zaštite potrošača. Što se tiče depozita i kredita u bankama, građani ne trebaju brinuti. Preračunavanje u euro će se u bankama automatski pretvoriti automatski i bez troška konverzije” – objasnio je guverner HNB-a, Vujčić.

Govore i o zakonu o uvođenju eura koji je u javnom savjetovanju već neko vrijeme te kako zakon ima sveukupno 79 članaka, da je jednostavan za čitanje, a podijeljen u 10 dijelova i da je za ovaj zakon javno savjetovanje bilo posebice važno. Ministar Marić spominje i mogućnost da svatko može dobrovoljno krenuti s iskazivanjem cijena u obje valute i prije 5. rujna, no toga dana će to postati obveza.

Comments are closed.